Прочитај ми чланак

БОШКО Ако Грчка, Данска и Швајцарска имају обавезни војни рок, зашто нема и Србија

0

Председник покрета Двери Бошко Обрадовић рекао је данас да је у Србији неопходно хитно вратити обавезно служење војног рока за све пунолетне и здравствено способне мушкарце. Његову изјаву преносимо у целини:

bosko obradovic dveri u kabinetu

„Ових дана се могућност повратка редовног служења војног рока помиње у многим европским државама суоченим са терористичким и другим безбедносним претњама. То се, наравно, односи на оне државе које су укинуле редовно служење војног рока, јер у Европи и даље има велики број држава у којима је војни рок обавезан, попут Грчке, Финске, Данске, Естоније, Аустрије или Швајцарске.

Српски покрет Двери је још у новембру прошле године отворио ову тему у домаћој јавности, али су остале политичке странке избегле да се изјасне по овом питању. Подсећамо јавност да је и владајућа Српска напредна странка у своје време заговарала нешто слично.

Наиме, у заборављеној „Белој књизиˮ, њиховом програму из 2011. године, у одељку 4 стоји упозорење да се налазимо у опасном окружењу и даје следећи предлог: „Српска напредна странка сматра да би држава Србија, како би себе учинила колико-толико респективнијом оружаном силом, морала да, поред садашње професионалне војске, омогући остатку војно способног становништва интензивну пешадијску обуку и на тај начин припреми државу и становништво да у изнуђеној ситуацији адекватно реагујуˮ.

Као и од других предизборних обећања, за четири године власти СНС ни од овога није било ништа, али је зато власт СНС склопила споразуме са НАТО-пактом иако тога није било ни у једној предизборној програмској тачки.

Подсетимо се још једном зашто сматрамо да је неопходно хитно враћање обавезног служења војног рока за све пунолетне и здравствено способне мушкарце у Србији.

srpska-vojska-sluzenje-vojnog-roka-bosko obradovic

Српска Војска није више оно што је била. Смањена је борбена готовост и одбрамбена моћ државе. Имамо застарело војно наоружање и мали број војника. Наше касарне су празне. Гранични појасеви државе су ненасељени и напуштени. Читави градови остали су без војске. Готово је немогуће више видети војника на улици.

Бројне монтиране афере урушиле су углед војног позива. Велики број измишљених оптужби деградирао је војничку част српског војника. Млади мушкарци више не служе редован војни рок и остају без икакве војне обуке. У најважнијој фази пунолетства и сазревања младићи прескачу једну од најважнијих школа живота – војничку. Пензионисан је највећи број најбољих официра са ратним искуством. Овоме треба додати да је геополитичко време изнова турбулентно у читавој Европи и свету, а самим тим посебно и на Балкану. Могућност избијања локалних, регионалних и ширих ратних сукоба прети на сваком кораку.

Зато у име Српског покрета Двери поново предлажем повратак редовног служења војног рока за све пунолетне и телесно способне мушкарце, који не би био дужи од шест месеци, од којих би најмање три месеца била војна обука, а других три месеца могу се искористити за војна вежбања и друштвено-корисни рад на испомоћи локалним самоуправама и државним инфраструктурним и другим пројектима.

Ово посебно треба имати у виду због све већег броја ванредних ситуација и елементарних непогода, као и претеће мигрантске кризе невиђеног обима.

Све анкете показују да повратак редовног служења војног рока подржава апсолутна већина грађана Србије. Ову идеју подржава и врх Војске Србије. Посебно је занимљиво што ову идеју масовно подржавају и млади људи, који се добровољно пријављују да служе војни рок. Број добровољаца за служење војног рока је већ премашио расположиве тренутне квоте Војске Србије.

Све су ово разлози зашто нам је хитно потребан повратак редовног служења војног рока.