Прочитај ми чланак

БОРКОВО ПИСМО ЕУ: Зашто ћутите на диктатора Вучића, на хапшење опозиције у ЦГ…

0

Драги пријатељу, Пишем ти из Србије која већ осам година животари у Вучићевој диктатури. Знам, рећи ћеш, има све то у Извештајима Европске комисије, Фридом хауса и Европског савета, као и у Извештајима специјализованих организација, као што су Репортери без граница, Институт у Базелу... И тачно је, све тамо пише, али нико се на те речи више не обазире.

Песник о нама каже: „Ово је овде Балкан, мирисни цвет, помало неразумљив за цео свет“. И знам ја, није нас лако разумети, често делује да смо оптерећени вишком историје и мржње према блиским народима у окружењу, да смо тек изашли из ратова и лудила. Ипак, није лако разумети ни вас, наше европске пријатеље. Ваша одлука да зауставите процес проширења ЕУ је директно произвела нестабилност читавог региона коју најбоље можете видети у парламентима Западног Балкана. За само неколико дана западнобалканске стабилократије су доказале своју неодрживост и потпуну незаинтересованост за институције на којима почива демократија. Прво је министар Лукач ударио посланика Станивуковића у Народној скупштини Републике Српске. После тога, полиција у Црној Гори хапси скоро све опозиционе посланике Демократског фронта на седници Скупштине Црне Горе, након гурања и уништавања опреме у сали. Дан касније, током седнице шеф посланичке групе владајуће СНС у Србији насрнуо је на опозиционе посланике, уз помоћ 60-ак страначких колега. Пре тога је било насиља, крви и туче у парламенту (Собрању) Северне Македоније, Скупштини Албаније и Скупштини Косова.

Фото: savez-za-srbiju.rs

На све ове догађаје домаћи властодршци гласно ћуте и настављају да краду нашу будућност. Успут се хвале да су вам најближи пријатељи и партнери и да имају заштиту ваших лидера у ЕУ. А грађани онда мисле да их ви подржавате у масовној крађи, гушењу слободе говора, насиљу. Мисле да их ви подржавате када отпуштају људе са посла јер нису за њих, када пале куће новинарима или када из вртића истерују децу политичких противника.
Они које подржавате, Балкан су претворили у буре барута. Температура расте. Конкурс за државне непријатеље без којих не умеју да владају је отворен. Све мирише на експлозију.

Да ли ти и даље све изгледа нормално и демократски код нас на Балкану? Делује ли ти нормално што режим овде неистомишљенике вређа, малтретира, туче и убија.

Кад тачно очекујеш да ће се насиље из скупштинских сала прелити на улице, пошто наше аутократе и популисти само тако знају да владају и одрже се на власти?

Драги пријатељу,

широм затворене очи на све што се дешава, вас – наше европске пријатеље – претварају у њихове саучеснике. Не можете више да ћутите на насиље и пљачку, мрак и цензуру, на скупштине које претварају у рингове за физичке обрачуне. Неопходно је да нам омогућите да активно учествујемо у изградњи нове Европе на темељима вредности које су од Уније створиле најуспешнији интеграционистички и мировни пројекат у историји. Морате отворити врата за земље нашег региона. Тиме ми престајемо да будемо део Европе који неки подругљиво зову „Балканска крчма“ и постајемо дао нове Европе, којој смо увек припадали. Градићемо темељ наше европске куће на основама солидарности, демократије и слободе.

Нећемо да Балкан постане егзотична дестинација политичког туризма. Ми не желимо да будемо феуд бахатим мини-диктаторима, заувек у мраку, далеко од ваших очију и савести. Ми се боримо за европске вредности већ тридесет година, они их нису прихватили ни данас. Пробуди се, пријатељу, реци свима да овде историја поново иде брзим кораком. Не смемо дозволити да крене у погрешном правцу као пре.

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!