Прочитај ми чланак

Борко СНС ботовима: Ја ништа нисам украо; а Вучић узео народне паре да би… ВИДЕО

0

У Фејсбук лајву заменик председника Странке слободе и правде Борко Стефановић, на самом почетку свима је честитао Васкрс, а затим током свог обраћања јавности указао:

– У паузама дивљења Вучићу,и Кинезима он је хвалио министра Бранислава Недимовића, који је постављен за шефа Штаба за Нишавски округ, а да не знамо шта је са свима који су тај посао обављали пре њега. Да ли постоји одговорност још неког осим оног директора “Геронтолоског центра” за све што се дешава на Југу Србије. Да ли неко може да нам објасни зашто се не користи апарат који поседује КЦ у Нишу, а који може да ради тестирања. Да ли неко може да нам објасни зашто на Југу Србије нема масовног тестирања које је најављено. Да ли можемо да знамо шта се дешава у специјалној болници “Доња Топоница”. Да ли сада сва та питања треба да постављамо Недимовићу, и кога да питамо зашто наши пољопривредници бацају поврће, зашто држава није обезбедила откуп свих тих производа и дистрибуцију.

Али то је све већ видјено. Ради се о хроничној неспособности Владе. Та Влада јесте скуп политицки импотентних, а организационо некомпетентних људи. Др Несторовић је нова појава. Он симболизује однос ове државе према епидемији. Он је први викнуо да је вирус смешан, а Вучић се смејао и причао о ракији. А све што може да се уради у смислу превенције ради се у првих 15 дана, тако кажу доступне студије италијанских стручњака.

За то време они су се смејали, организовали скупове у “Крушику”, и натерали 100.000 људи да им потписује листу. Он је онда био љут на градјане сто се не придржавају рестриктивних мера какве не постоје нигде у Европи. Нигде на свету осим у Кини. И за крај он пре свих каже готово је. Он који нас је до сада обмањивао. То је парадигма односа Вучићевог режима према овој епидемији. Он ће се проучавати као што се проучавала његова улога у уништавању медија деведесетих, које је свој завршни чин имало у Светогорској улици где је држава у којој је Вучић био министар ликвидирала Славка Ћурувију. Овде финала још нема. А страх ми је признајем већи од наде. Баш зато што гледам Несторовића, а познајем Вучића. Изгледа да га упознај,у и у ЕУ и одатле оно писмо”.

Стефановић је одговарао на нека питања: Шта са људима који нису радили преко агенција на привременим и повременим пословима?

“Ми смо предложили Фонд солидарности да би се тим људима помогло. За ове мере Владе они су невидљиви. Свакога дана остају без посла. Срамотно је када Синиша Мали прича о томе да се девет хиљада људи вратило на посао. Колико их је остало без посла – питање је ,и шта да радимо са њима.

Колико видим те њихове мере ће толеристаи отпуштање до 10 одсто радника. Да ли то значи да ће 10 одсто запослених у Србији остати без посла. То нису бројеви, то су људи који стрепе да ли ће моћи да прехране своје породице. Остаје само да се надамо да ће као и многе друге наше предлоге прихватити”.

Стефановић је одговорио и на питање: А што ви нисте од пара које сте украли купили респираторе већ их је набавио председник Вучић?

“Ја ништа никада нисам украо. Нико ме никада није ни тужио за крадју. Осим таблоида и напредњачких пигмеја. А сто се тиче Вучића он је то купио од народних пара, а да нико нема могућност контроле. А ја немам могућности да купујем респираторе. Они који су могли да то ураде из опозиције су купили шта су могли. Користили су “Уницеф” јер тамо постоје процедуре, а не тајни агенти који јурцају по свету и боре се са Американцима за респираторе као у Вучићевим научно- фантастичним причама. На Старом граду који је једина опозициона општина у Београду, људи раде даноноћно, и све су ресурсе ставили у функцију помоћи људима. То би био неки наш пример како може да се помаже људима”.

Међу питањима нашала се и констатација: Треба да размишљате о повратку у Скупштину да би цела Србија чула како су се понашали за време епидемије?

“Па ништа се неће променити у Скупштини. Да ли мислите да ће Маја Гојковић у време епидемије да се призове памети, и престане да уништава Скупштину. Па неће. Да ли мислите да ће Ристичевићи, Орлићи, Атлагићи, Дјукановићи, Мартиновићи да се упристоје. Па неће. Наставиће где су стали. Нису ни престајали. Вредјају нас у саопштењима свакога дана. Оптужују нас да желимо смрт људима. Нама је потребна промена система, протеривање лажи као аргумента, и спречавање агресије као доминантног начина комуникације. Све то је у ванредном стању било још видљивије него иначе. И зато бојкот Скупштине остаје, јер Скупштина није више народна, они су је отели и претворили у предполитички ријалити. То није Србија у којој желимо да зивимо. Ми желимо слободно друство једнаких шанси у коме је правда лако доступна за све. Ми градимо систем у коме смо препознали наше људе као највећу вредност. У таквој Србији неће гужва бити на границама, већ у породилиштима, а људи ће пристојно живети од свог знања, и свог рада”.