Прочитај ми чланак

БОРБА ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ: Вучић упознат са пљачкама у Клиничком центру и ништа не предузима

0

klinicki-centar-1362389030-276673

(На слици: Директор Клиничког центра Србије Миљко Ристић и потрпреседник владе Србије Александар Вучић)

Директор Клиничког центра Србије Миљко Ристић је за шест месеци направио дуг у пословању већи од милијарду динара, а под његовом управом за три месеца изгубио се траг 40 милиона динара из средстава КЦС-а. Ово за „Србин инфо” тврди Живорад Мркић, председник Новог синдиката Клиничког центра Србије и Председник УСС „Слога“ – Нови синдикат здравства Србије.

– Руководство КЦС ради на следећи начин: прате ситуацију и чим нестане неки лек одмах реагују са захтевом да се тај медикамент хитно набави јер су угрожени људски животи. С обзиром на то да су у питању веома кратки временски рокови, избегава се Закон о јавним набавкама. Тендери се расписују, али касно када су резерве лекова, материјала на издисају – тврди за наш сајт Мркић. – Како би се избегла вештачка несташица, заобилази се закон и иде на реверс, а за такву куповину не мора се узети понуда од најјефтинијег понуђача.

Лажне оптужбе

У неким дневним листовима су изашли лажни текстови у којима Миљко Растић тврди да су синдикати опљачкали Клинички центар за 6,3 милиона евра од 2005. године до данас, подсећа наш саговорник.
– Ради се о томе да се неко уплашио због махинација које је он сам починио па на овај начин покушава да се одбрани.
Нови синдикат Клиничког центра Србије није узео један динар од Клиничког центра Србије. На рачун нашег Синдиката управа није уплатила један динар, а камоли стотине хиљада евра.
Примамо плате у Клиничком центру Србије, како је уређено Законом и Појединачним колективним уговором за КЦС.
И ништа више – категоричан је Мркић.

То није крај. Миљко Ристић кад је постао директор није наследио празну касу. На рачуну на ком се прикупљају паре ван фонда било је позитивно стање. То је стање чистих девизних средства где ми имамо информацију коју је постписао финанцијски директор КЦС  на дан 01. 11. 2012. године и то предао Ристићу када је постао директор.

Увидом у документацију 1. новембра на девизном рачуну КЦС је на основу различитих услуга у девизама било и то – 1.165.223 евра, 745.588 долара, 20.936 британских фунти и 33.754 швајцарских франака. Међутим, на синдикалне упите да нам се каже где је тај новац још нисмо добили никакав одгобвор – као да тог новца никада није ни било!

Да ли сте се некоме обратили по овом питању?

– Потпреседника владе Србије, Александра Вучића, кога лично познајем, о свему овоме обавестио сам телефонским путем. Био је згранут, па ми је заказао састанак на који није дошао јер је морао да се састане са неким амбасадором. Имао сам састанак са чиновником из Вучићевог кабинета који је преузео сву документацију. Резултат тога је да је директор КЦС у медијима без и једног документа напао синдикате да су покрали КЦ Србије.

Ми смо против КЦ покренули више поступака. Штрајк који је био у КЦС био је штрајк упозорења па се наставио штрајком глади. Један од најважнијих разлога штрајака је то што у КЦ постоји око 1.000 запослених на одређено време. Проблем је што половина њих ради 6, 7 или 8 година. Али ми то не допуштамо јер закон каже да рад на одређено време не може да траје више од годину дана. Уместо да их прими у стални радни однос, Миљко Ристић запошљава 219 људи са стране.

Такође, забележили смо и неусклађеност у износима под ставком исхрана пацијената: током јануара потрошено је 470.154 динара, да би, како се “финансијска рупа” у папирима повећала, под ставком исхрана за фебруар стајало да је утрошено 1.937.089 динара.

Како оцењујете тренутно стање здравства и да ли Вам се чини да је људима сад у Србији теже да се лечи него у време санкција?

– Ми смо у то време били на почетку проблема кроз које смо пролазили као држава, нација и друштво, али су постојали мотиви, снага и стручни кадрови да се кроз те проблеме за време санкција прође уз једну наду, а нада је једна велика ствар и покретач људских активности.

„Вучићев пријатељ“

Клинички центар Србије заступају особе које нису запослене у нашој установи.
На пример састанак директера немедицинских служби КЦС, који је одржан 1.7.2013, водио је и руководио у име владе Србије, извесни Дејан Драгатуновић који није запослен у нашој установи, за кога директор Миљко Ристић тврди да је волонтер,  а чија је највећа квалификација – пријатељ Андреја Вучића, брата потпредседника владе Србије, Александра Вучића – открива Мркић.

Тада је здравствена заштита била на вишем нивоу него данас, имали смо законе који су у том смислу били повољнији за грађане Србије. Поред свих спорних  блокада Међународне заједнице имали смо јаку домаћу фармацеутску индустрију. Ипа, убрзо је уследио велики одлив стручњака у иностранство.

Морам да истакнем још један важан аспект, а то је једна друштвена и државна криза у свим областима, областима морала, честитости, васпитања, образовања, спровођења правде, спровођења закона јер све то доводи до развоја корупције у здравству. Здравствени радници по моралној структури и својим психо-социјалним особинама се не разликују превише од судија, полицајаца, професора, цариника и осталих јавних службеника. Реципрочно колико има корупције у овим службама има и у здравству.

Ја упорно тврдим да постоји значајна већина здравствених радника који су и дан данас честити професионалци и то плаћају социјалном бедом.  С друге стране, имамо негативне примере, где видимо да су пребогати и премоћни лекари управо  носиоци корупције.  И баш та мањина негативних исплива увек на површину. Тај коруптивни елемент је допринео онемогућавању да грађани Србије користе и добију адекватну здравствену заштиту.

 Ко је одговоран за такво стање по Вашем мишљењу?

– Држава, у смислу не функционисања институција. Али мислим да су ту највећи проблем партијски кадрови и потпуна политизација. То је дошло до изражаја последње деценије, а поготово  доласком на власт ове нове владајуће коалиције. Ми имамо стање да се промене сви до главне сестре одељења и до шефа возног парка, по партијској линији и по “буразерској” линији. И онда, ко ту највише страда? Старадају две групације, запослени у здравству и пацијенти који су директно жртве – закључује Живорад Мркић.

Овде можете погледати целокупну документацију која чињенично потврђује наводе Новог синдиката здраства о вишемилионској  пљачки у КЦ Србије – Докази: Пљачка у КЦС – погледај!