Прочитај ми чланак

БОЛТОН: Вашингтонски споразум је мртав ако је Курти незаинтересован за њега

0

Амерички дипломата и бивши саветник Доналда Трампа за националну безбедност Џон Болтон у интервјуу за Косово онлајн наводи да “још не знамо какав однос има Бајденова администрација према Балкану”, али и да “ако Аљбин Курти није заинтересован за Вашингтонски споразум, онда је тај споразум мртав”.

Болтон истиче да је важно питање какав ће став заузети Бајденова администрација према Балкану, у односу на Трампову, али оцењује да се Вашингтон у овом тренутку више бави домаћим питањима, него страном политиком.

Када се његов дипоматски речник „преведе“,  јасно је да саопштава да Бајденова администрација није баш заинтересована за споразум, што значи да је Марко Ђурић слагао народ кад је категорично тврдио да је добио гаранцију од Бајденове адмнинистрације да ће снажно подржати Вашингтонски споразум који је Вучић потписао у Трамповом кабинету.

Шта више, Бајден је у јуну донео Извршну наредбу да се санкционишу сви политичари на Западном Балкану који због корупције и личних интереса раде директно против интереса своје земље и, између осталих, против Резолуције 1244 УН (која се директно коси са Вашингтонским споразумом јер не признаје независно Косово).

„Могу да вам кажем,,када сам био национални саветник за безбедност, и причао са председником Тачијем и председником Вучићем, да је та могућност мање територијалне корекције била разматрана и о њој се дискутовало“, потврдио је Болтон, а баш данас је ОВК терористи Тачију продужен притвор у Хагу због ратних злочина, тако да његови договори са Болтоном немају никакву тежину.

Болтон је рекао да „Куртијева влада има пуно право да каже да не жели да разговара о територијалној корекцији“ и он сматра да то практично значи да неће бити напретка у преговорима са Вучићем.

Подсећамо, на основу тог споразума, који је Вучић потписао, Израел је ПРИЗНАО независно Косово и отворио амбасаду у Приштини, а тзв. Косово је отворило амбасаду у Јерусалиму.