Прочитај ми чланак

БОЛЕСНО Шеклер: За пар дана миксујте снимке журки и ковид болница, стиже јачи сој

0

Др Миланко Шеклер, ветеринар, гостовао је у Јутарњем програму ТВ Прва и коментарисао је наводне последице које нас чекају након масовних новогодишњих прослава.

„Не бих коментарисао поштовање мера, довољно сам говорио. Али хтео бих да дам савет да када за пар дана или недеља буде порастао број новозаражених. Волео бих да миксујете снимке са концерата, па да десетак секунди у прилогу буде они са концерата, а десетак из ковид болница. Немојте после да се чудите откуд оволики бројеви“, рекао је др Шеклер.

“Стручњак” за маргине животињске медицине је такође рекао да је делта сој опаснији од омикрона – као и да нема доказа да је нови сој коронавируса у Србији.

“Свуда у свету причају да је омикрон преузео и да је доминантан, али то би било чудно. Последњи подаци показују да се смањује број новозаражених од омикрона. Сад је негде око пола. Мислим да делта и даље прееовладава, немам доказе, али претпостављам да је тако”, рекао је.

Научник је подсетио да у земљама у којима је стопа вакцинисаних 80 одсто нема скока умрлих од омикрона, као ни много хоспитализација. Али, код нас је проценат вакцинисаних испод 50 одсто, тако да постоји опасност да омикрон “напуни здравствени систем”, упозорава Шеклер.

“Када се омикрон појавио, сви су правили панику – страшна варијанта, не ради вакцина… Добро се сећам да сам рекао да то по својој прилици може да буде корак у добром смеру. Али немогуће је превише оптимистично посматрати ствари, да очекујемо да је последњи сој јер још увек имамо делту. Омикрон се појави и побегне дета, не иде то тако. Имали сте замене вируса неколико пута до сада. Имамо делту која је јако преносива и омикрон још преносивији. Не можемо да чекујемо да ће једна врста да се појави и потисне другу. За оног ко се разболи и умре, ова мутација је 100 патогена”, указао је вирусолог.

Најзад, Шеклер је урадио оно за шта је ангажован а то је дизање панике, страха и ширење дезинформација те је рекао да постоји могућност да се појави још јачи сој коронавируса.