Прочитај ми чланак

Нове KОВИД вакцине спремне тачно у моменту избијања новог соја

0

Очекује се да ће ажуриране вакцине против Kовид-а постати доступне у САД следећег месеца пошто расте забринутост због нове варијанте Ерис.

Идемо опет…

Очигледно је дошло до пораста хоспитализација због Ковид инфекција.

Светска здравствена организација је класификовала Ковид сој Ерис или ЕГ.5. и означила га је као „варијанту од интереса“, што значи да ће се пратити због мутација које би га могле учинити озбиљнијим.

Према ЦДЦ-у, сада чини око 17 посто тренутних случајева Ковид-а.

МСН извештава: Симптоми нове варијанте укључују цурење из носа, главобољу, умор, кијање и упалу грла. У недељи од 30. јула до 5. августа, последњем периоду за који су доступни подаци, хоспитализације су порасле за више од 14 процената, док су смртни случајеви порасли за 10 процената у односу на претходну недељу.

Нова варијанта се појавила док се добављачи и апотеке спремају да уведу ажурирану вакцину дизајнирану за борбу против Омикрона – али стручњаци нису баш оптимистични да ће се велика већина људи одлучити да буде вакцинисана.

„Званичници јавног здравља, ако желе да виде да већина одраслих добије ове годишње вакцине, мораће да изнесу јавности да Ковид није завршена прича и да и даље представља ризик за њих“, рекла је за Ројтерс Директорка методологије истраживања Породичне фондације Ешли Кирзингер.

Мање од 50 милиона људи у САД добило је вакцину прошле јесени, у поређењу са 250 милиона, или 73 одсто становништва земље, када је вакцина први пут стављена на располагање 2021. године, наводи агенција.

Мајкл Ји, аналитичар инвестиционе групе Jefferies, такође је истакао да су произвођачи вакцина најављивали да ће можда морати да смање број радних места због ниске потражње забележене прошле године и очекивања за предстојећу вакцину.

„Погледајте шта се десило прошле зиме. Било је 50 милиона у САД, и изгледа да ће сада бити мање од тога, с обзиром на то да је ове године мање забринутости за Ковид него прошле године“, рекао је господин Ји за Ројтерс.

Више од милион Американаца умрло је од Ковида од почетка пандемије.

ЦДЦ и даље препоручује да будете у току са вакцинама против Ковида и допунским вакцинама као годишњом мером уз имунизацију против грипа. Старије особе и особе са ослабљеним имунитетом се посебно охрабрују да добију вакцину како би се смањиле њихове шансе за развој озбиљнијих симптома.