Прочитај ми чланак

БОЈКОТ ОПОЗИЦИЈЕ ИЗВЕСТАН: Избори у Кули, Кладову и Дољевцу вештачки изазвани

0

Одлука председнице Скупштине Србије да се уз локалне изборе у Лучанима они 16. децембра одрже и у општинама Кула, Кладово и Дољевац донекле је затекла опозиционе странке које су своје снаге усмериле само на изборе у општини Лучани.

Зато ће опозиција наредних дана морати да се одлучи хоће ли са напредњацима изборну снагу одмерити и у ове три општине или ће те изборе бојкотовати не желећи да пристаје на, како тврди „вештачки“ изазване изборе и игру СНС.

Познаваоци прилика у СНС али и у врху власти незванично за Данас кажу да је расписивање локалних избора део стратегије напредњака за очување високог рејтинга. Према њиховим речима, у мањим местима се с времена на време распишу избори те се у кампањи сјати готово читава влада, плус председник државе ако му обавезе то дозволе, па се оствари подршка и већа од 50 одсто. С друге стране, опозиција је у таквом стању да не може да прави добре резултате, те се на томе рејтинг СНС само билдује, објашњавају наши саговорници.

Према сазнањима Данаса, очекивало се да опозициони Савез за Србију, одлуку о евентуалном бојкоту избора у Кули, Кладову и Дољевцу саопшти на првој предизборној конвенцији Савеза синоћ у Гучи после седнице Председништва савеза. До закључења овог издања Данаса нико из Савеза није могао са сигурношћу да нам каже каква ће одлука бити донета. Подсетимо, СЗС је већ одлучио да први пут као блок изађе на изборе у Лучанима и већ неко време челници Савеза су у кампањи и обилазе места у тој општини и разговарају са грађанима. Очекује се да Савез остане при ставу да ће први изборни резултат остварити у Лучанима.

Борко Стефановић, председник Левице Србије чланице Савеза, за Данас објашњава зашто у СЗС расписивање избора у Кули, Кладову и Дољевцу сматрају нелегалним.

– Нема кризе власти, СНС има већину, општинској управи није истекао законски рок, седнице Скупштине општина су одржаване у законском року, усвојен је буџет. Нема законских и формалних разлога за изборе и то показује да су они решили да се играју избора не размишљајући о интересима грађана – наводи он.

И ДСС тек треба да одлучи. Председник ДСС Милош Јовановић за Данас каже да ће одлука бити донета у среду на седници Председништва након свеобухватне анализе.

– Питање је колико је и могуће и сврсисходно излазити на локалне изборе у ситуацији када су политички клијентелизам, патронажа и гола принуда досегли до сада незабележене размере – наводи он.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да свака одлука опозиције има смисла само ако је све опозиционе странке испоштују.

– На опозицији је да, у зависности од процене, донесе одлуку хоће ли изаћи на локалне изборе. Лоше је ако је опозиција подељена. Какву год одлуку да опозиција донесе, она ће имати смисла само ако све озбиљније опозиционе странке стану иза ње. Довољно је да једна од њих уради супротно и онда бојкот или излазак на изборе губи смисао – каже Анђелковић за Данас.

У Кули ће се избори одржати пуна три месеца после избора новог председника општине, а након што је пређашњи први човек Куле подне оставку. У Дољевцу је председник општине 15. октобра поднео оставку не због прозивки опозиције, већ, како је рекао, зато што жели да на половини мандата провери изборну вољу Дољевчана. И у Кладову је председник општине поднео оставку, те је у јулу изабрана нова општинска власт.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!