Прочитај ми чланак

БОЈКОТ ОД СТРАНЕ ОПОЗИЦИЈЕ ИПАК УСПАШАН – Вучић не расписује ванредне изборе?

0

Од одговора на питања хоће ли се распетљати косовски чвор, каква је перспектива протеста и какви су рејтинзи, зависиће и расписивање ванредних избора.

Председник Србије Александар Вучић је изјавом да ни 50 странака на једној листи не може да победи СНС на изборима додатно подгрејао причу о изборима.

– Кад год да буду избори, победићемо их убедљивије него икада зато што имамо вас, грађане који хоће рад, одговорност и озбиљност, а не њихове шарене лаже – поручио је Вучић на скупу у Панчеву, одржаном на крају целодневног обиласка Јужнобанатског округа.

У окружењу председника Србије сазнајемо да кампања „Будућност Србије“ нема везе с изборима, да је била планирана много раније и да Вучић ослушкује народ, а одлуку би требало да донесе и на основу тога.

– Кампања је добар лакмус папир, али на првом месту Вучић чека да види хоће ли успети да се дође до решења за Косово. Не чека чак ни решење већ такву ситуацију из које ће моћи да зна хоће ли до тог решења доћи за годину, две или никада. За сада је буквално 50:50 за изборе – каже наш саговорник и наглашава да ће се после тога знати и да ли се расписују само избори којима би Вучић утврдио своје позиције или избори и референдум истовремено.

– Бројке и проценти СНС-у иду наруку, чланство напредњака је љуто и тражи изборе што пре, али на одлуку ће морати да се сачека још неко време – закључује наш саговорник.

Познаваоци прилика кажу да су избори данас, ипак, за нијансу мање извесни него пре месец дана, али да то и даље ништа не значи.

– Мислим да су избори малчице мање извесни него пре месец, два или три. Уколико буду расписани, Александар Вучић покушава да добије подршку да решава питање Косова. Друга ствар су протести и бојкот које би изборима хтео да осујети. Пре три месеца је желео на изборе да што пре победи СзС и да се тако изгуби енергија протеста, а данас су протести разлог да избора не буде. С обзиром на најављени бојкот, не одговарају му, јер не би имао легитимитет и зато мислим да су шансе мање – наводи за “Блиц” Бобан Стојановић, докторанд ФПН.

Он каже да је други разлог против расписивања избора и тај како да локалне изборе веже за 2019. годину, односно да ли да сачека да се одрже у редовном року.

Извршни директор Цесида Бојан Клачар каже да почетак Вучићеве кампање не мора да значи да ће до избора доћи.

– Избори ће зависити од неколико фактора. Један је тај у којем ће саставу наступити опозиција и које ће рејтинге имати. Други је Косово, као и да ли ће Вучић одлучити да раздвоји парламентарне изборе од локалних – наводи Клачар за „Блиц“.

Када је реч о изборима на пролеће, мисли да су шансе мање него пре месец дана.

– Нисмо се примакли решењу косовског проблема, а ефекти протеста, без обзира на стабилне рејтинге, не могу да се сагледају. Вучић ће сачекати да сагледа рејтинге, потенцијал протеста и одлуке опозиције о бојкоту – каже Клачар и додаје да се за сада чини извесним да ће део опозиције бојкотовати изборе.

Излазност би могла да се досегне, да буде пристојна, али би постојала блага сенка на тај резултат и Александар Вучић би морао да објашњава зашто је дошло до бојкота.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!