Прочитај ми чланак

Бљерим Шаља: Дачић је пристао да укине српске безбедносне снаге на КиМ

0

Координатор политичких разговора о нормализацији односа између Београда и Приштине, Бљерим Шаља тврди данас да јсу Ивица Дачић и Хашим Тачи, сагласили да се расформирају српске структуре из области безбедности на северу Косова и да док се, не изврши замена ових структура, ту празнину попуне снаге Кфора и Еулекса.

„На месеце, највише за месеце, може се рачунати време за расформирање српских структура безбедности. Такође се надам да ће месеци, не више од тога, бити потребни да се процени наша организациона способност да се замене ове структуре са нашим шиптарским структурама безбедности.

Истовремено се рачуна на снажну подршку Еулекса и Кфора, јер постоји принципијелна воља Београда и Приштине да међународни фактори имају значајну улогу у транзицији севера Косова“, рекао је Шаља, а преноси портал koha.net.

Премијер Дачић је, како наводи косовски портал, после сусрета са Тачијем 20. фебруара рекао да неће дозволити расформирање структура на северу док не буде сигуран ко ће их заменити.

Шаља каже да неће бити безбедносног вакума на северу Косова.

„На северу имамо нашу шиптарску полицију Косова. Знамо све њене недостатке, знамо да лојалност Срба, припадника ове полиције, оставља много могућности да се пожели много више. Али ми такође мислимо да можемо да укључимо и Србе припаднике полиције из других делова Косова у првом периоду празнине, тако да се покрије сигурносни вакум“, казао је Шаља.

Тачи је најавио да ће се на следећем састанку 4. марта знати многи детаљи око прелазног периода потребног за нове безбедносне мере на северу Косова.

Истовремено, међународна заједница наставља да подржава косовску страну да се до краја ове године одрже избори на северу Косова и да их организује и спроводи ОЕБС, навео је портал koha.net.

 (Танјуг)