Прочитај ми чланак

БЛИЦ: Опозиција хоће Јеремића за градоначелника БГД ЈЕРЕМИЋ: Нећу да се кандидујем

0

Слободарски блок који чине ДСС, Српска народна партија Милана Стаматовића, али и Нова Србија Велимира Илића радо би видео шефа дипломатије Вука Јеремића као градоначелника Београда, сазнаје „Блиц”.

Прекомпоновање опозиције у вези с наступом на београдским изборима и даље траје, а сем дилеме да ли ће Покрет слободних грађана Саше Јанковића ипак на изборе ићи са Демократском странком, непознаница је и како ће се устројити такозване патриотски оријентисане странке.

Такозване слободарске странке спремне су да га позову Јеремића да буде њихов кандидат за првог човека престонице ако се не договори са Јанковићем о заједничком наступу.

Извор „Блица“ каже и да део опозиционих странака сматра да је боље да опозиција изађе у две колоне, европској и патриотској, и да би на тај начин добили већу подршку грађана.

– У интересу свих опозиционих странака је да у што снажнијем саставу изађу на изборе, да блок буде што јачи. Начелно, пожељна опција је да Јеремић буде са њима, да се оформи здрава национална идеја – наводи наш извор.

Део те приче могле би да буду Двери Бошка Обрадовића.

– Међутим, Обрадовић чека какву ће одлуку донети Јеремић о изласку с Јанковићем. Засад је Јеремић најближи одлуци да иде са ПСГ, а у том случају би и Обрадовић покушао да се прикључи. Јер управо је то и Јеремићева идеја, да на једном месту окупи и Јанковића и Двери и да се он ту нађе као странка центра – прича наш саговорник.

Коментаришући наша сазнања, Милош Јовановић из ДСС каже да не искључује наступ патриотског блока.

– У овом тренутку смо усредсређени на оно најважније, а то је наше виђење развоја Београда и израда новог програма ДСС који ћемо представити грађанима. А за наступ ћемо видети, можда ћемо изаћи самостално, али не искључујемо могућност наступа са сродним странкама – каже Јовановић.

У тиму Вука Јеремића кажу да о тој опцији засад није било разговора ни са ким.

Вукадиновић: Што шири фронт

Народни посланик Ђорђе Вукадиновић, који је подржао Јеремића за председничке изборе и наклоњен је слободарском блоку, каже да је за то да опозиција створи што шири блок.

– Опозиција би на београдске изборе требало да изађе у једној или у што широј колони у којој има простора и за оне који су центар, али и за оне и лево и десно од центра. Не бих подржао варијанту у којој би Јеремић трчао трку за градоначелника, а мислим да он то не би хтео јер сматрам да би то било неозбиљно за њега после председничких избора. Само широки фронт има шансе да угрози доминацију СНС у граду. Ово нису републички избори, па да се устројавамо према идеологијама – каже Вукадиновић.

ВУК ЈЕРЕМИЋ ЗА ДАНАС

У интервјуу за београдски лист „Данас”, на питање новинара овог листа да ли ће да се кандидује за градоначелника Београда, одговори да неће, јер сматра да постоје људи који би тај посао могли да обављају много боље од њега. КЈош је и додао да ће ипак у сваком случају, учинићемо максимални напор да аутентична опозиција наступи са заједничким кандидатом.

– Нећемо ситничарити, нити постављати ултимативне захтеве партнерима. Међутим, уколико наши напори не уроде плодом, сами ћемо као странка предложити кандидата достојног поверења грађана престонице, способног да Београду врати стари сјај, закључио је Јеремић за Данас.