Прочитај ми чланак

Блажо Ђукановић зарадио 1,7 милиона евра у години пандемије

0

Четири компаније у којима је власник или сувласник Блажо Ђукановић не знају за кризу, оствариле су прошле године нето добит од 3,4 милиона евра, пишу Вијести. Од тога, према процентима власништва у фирмама, сину председника Црне Горе чисти прошлогодишњи профит износи 1,7 милиона евра.

Фирма “Кодио” у којој је 2018. године без накнаде добио удео од 40 одсто, прошле године је остварила нето профит од 1,59 милиона евра, од чега је његов део 620 хиљада евра. То се наводи у финансијским извјештајима које су компаније предале за прошлу годину.

Foto: IN4S

Компанија је у последње три године имала огроман раст прихода – у 2018. је он износио 2,1 милион, у 2019. расте на 5,7 милиона а лани је, у доба опште кризе, достигао 8,8 милиона евра, истражиле су Вијести.

Фирма “Цапитал Инвест”, коју је Блажо у мају 2018. године добио на поклон од свог оца Мила Ђукановића, прошле године је остварила нето профит од 355 хиљада евра. Ова компанија није имала пословне приходе, већ само финансијске на основу прихода од удела и камата.

Преко ове фирме је његов отац 2007. по привилегованој цијени од 127 евра купио акције Прве банке, које су након тога имале енормни раст. Акције је купио од кредита од милион и по евра којег је добио од лондонске Пиреус банке, захваљујући посредовању Душка Кнежевића и гаранцијама Душана Бана и Жељка Михаиловића, Милових пријатеља још из 90-их. Бан и Михајловић су касније од Владе добили монополску компанију “Поморски саобраћај” за 1,2 милиона евра.

Трећа Ђукановиће фирма “ББ Солар” прошле године је остварила профит од 1,46 милиона евра. Ова фирма коју је по пола основао са партнером Иваном Бурзановићем, имала је огроман успјех. Укупан приход фирме износио је 11,2 милиона евра, док је годину раније био само 3,1 милион евра. Ђукановићев удео у профиту износи 732 хиљаде евра.

“ББ Солар” је прошле године добио више послова преко јавних набавки, од којих је најзначајнији од Електропривреде за реконструкцију Термоелектране од 54 милиона евра, као и самосталан посао од Црногорског електродистрибутивног система (ЦЕДИС) вредан милион и по евра, која је зависна фирма Електропривреде.