Прочитај ми чланак

Бивши терориста Тачи: Организовати “слободне“ изборе на северу Косова

0

Премијер Косова Хашим Тачи изјавио је данас, после сусрета са премијером Србије Ивицом Дачићем, да су „сви свесни“ да паралелне структуре Србије на Косову треба расформирати што је брже могуће.

„Сви су свесни да паралелне структуре Србије (на северу Косова) треба расформирати што је пре могуће, и то ће се догодити“, изјавио је Тачи после састанка са Дачићем у којем је посредовала висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

„Безбедносне структуре ће бити расформиране, а биће пронађене друге могућности у погледу система образовања, здравства, цивилних службеника, да се прилагоде или трансформишу“, рекао је Тачи.

Тачи је рекао да ће стручне групе наставити да раде на разјашњавању других детаља у вези са питањима о којима је разговарао са Дачићем. Тачи сматра да су јучерашњи и данашњи састанци са српским премијером били конструктивни.

„Могу рећи да је данашњи састанак био у конструктивном духу и опредељен за изналажење прихватљивих решења за нормализацију ситуације на северу земље, расформирање безбедносних структура што је пре могуће, и увођења реда, закона и правног система у склопу косовског законодавства“, рекао је Тачи.

Шиптарски премијер је изјавио да је на састанку указао на „потребу организовања слободних избора у четири општине на северу Косова током ове године“.

Тачи је рекао да ће се наредних дана састати стручне групе да разјасне детаље ових питања, како би се 4. марта премијери Србије и Косова поново састали. Он је изразио наду да се захваљујући таквом духу у разговорима може обезбедити решавање свих проблема у том делу Косова који нису били решавани 13 година.

 

(Бета)