Прочитај ми чланак

Бивши чланови СНС чија су сведочења уздрмала партију

0

Иако делује као монолитна организација у којој сваки члан партије има јасно дефинисану улогу, где се и најмања пукотина брзински санира, чак и Српска напредна странка има своје дисиденте. Разлози због чега су појединци одлазили из ове партије крећу се од разочараности због напуштања основних начела, преко курпуционашких афера, па све до љутње неких чланова, јер нису добили очекивану позицију у врху државе.

Прича начелника Управе у Нишу и секретара Секретаријата за пољопривреду из редова СНС, Саше Стоиљковића, да је за владајућу партију прикупљао капиларне гласове и да је у томе био један од најбољих, још једном је помогла да се открије како функционише страначка инфраструктура највеће партије у земљи.

Истине ради, информације које је је изнео Стоиљковић јавности су већ дуго биле познате, али се ретко кад дешавало да о томе говори неко ко је још увек члан Српске напредне странке.

„За изборе 2016. и 2020. по налогу странке сам са још троје колега из Секретаријата обилазио пољопривреднике које познајемо јер су наши корисници субвенција и од њих тражили помоћ за прикупљање капиларних и сигурних гласова. Обиђено је свих 67 села на територији Града Ниша по више пута. За изборе 2016. прикупљено је 2.200 капиларних и 5.700 сигурних гласова а 2020. године 3.100 капиларних и 7.000 сигурних гласова“, каже Стоиљковићи додаје да је то био најбољи резултат од свих осталих функционера који су исто радили.

„Већник за спорт, већница за социјалну заштиту, Канцеларије за младе, ЕПС, јавна предузећа, градске општине, месни, општински и градски одбор“, набраја јавне функционере и страначке органе на истом задатку. Каже да његови проблеми почињу са доласком Драгане Сотировски, реконструкцијом Градске управе и постављењем Ружице Ђорђевић за в.д. начелницу Управе за имовину и одрживи развој, којој је припала и пољопривреда, пишу Јужне вести.

Владимир Цвијан – Вучићев противкандидат на страначким изборима и први дисидент у СНС

За смрт Владимира Цвијана, бившег генералног секретара Председништва Србије за време мандата Бориса Тадића и некадашњег члана Српске напредне странке, сазнало се тек након три године, а у јавности је остао упамћен као оштри критичар политике председника Александра Вучића.

Раније се на друштвеним мрежама појавио и видео-снимак на коме се види како Цвијан говори о томе како је Вучић током своје владавине постао диктатор, али и како се обрачунава са својим неистомишљеницима.

Поменути видео-снимак објављен је на Твитеру, а сачињен је од делова интервјуа који је Цвијан својевремено дао у емисији „Без цензуре“ на телевизији КТВ.

„Немам намеру, нити сам такав човек да климам главом као што то данас многи воле да раде и да подржавам једнога лидера, који је данас већ увелико постао диктатор. Оно што данас Александар Вучић ради везе нема с оним програмом који смо обећали грађанима. Ми смо грађанима обећали нова радна места, обећали смо инвестиције, бољи живот, веће слободе и веће медијске слободе. За узврат смо добили масовна отпуштања, повећање пореза, јако тежак живот и једну диктатуру. Ово подсећа на деведесете“, рекао је Цвијан и додао:

„Ми опет имамо затварање и гушење медија, у чему је Александар Вучић и 1999. године показао да је врло умешан. Имамо опет пребијање људи на изборима, поново имамо један економски слом Србије. Једино што грађани виде је борба одређених фракција у Српској напредној странци – ко ће доћи на ово место. Претходна власт запошљавала је целу родбину и шурнају и снају и све што треба. Видимо да данас Српска напредна странка ради потпуно исто“, рекао је Цвијан својевремено.

У поменутом интервјуу он се осврнуо и на своје иступање из Српске напредне странке, али и промену политике у односу на правац којим се кретао Вучић.

„Настала је општа забуна зато што сам ја дошао и одлучио да се кандидујем против Александра Вучића. Коментари на моју кандидатуру су били заиста као да смо се вратили у доба стаљинизма. Огроман број људи који је дао подршку мојој кандидатури, напрасно је избачен из странке. Нема везе шта пише у закону и шта пише у Уставу, важно је његово мишљење“, рекао је Цвијан тада и додао да је реч о владавини једног човека, а не партије.

Стојановић отишао због неслагања са кадровском политиком: То није партија, већ интересно удружење

Бивши директор Војно-безбедносне агенције, Момир Стојановић је био члан Српске напредне од 2010. године и од оснивања је био председник Окружног одбора у Нишу.

Партију је напустио због неслагања са кадровском политиком на локалу пред парламентарне изборе 2016. године, а касније је говорио да је ту партију дошао на позив бившег председника Томислава Николића, а да је отишао због криминала и корупције.

Након одласка из странке, Стојановић је говорио да СНС нема идеологију и да је реч о интересном удружењу, а не политичкој организацији.

“Од 2012. године чланови СНС-а се систематски запошљавају не само у администрацији и по јавним предузећима, већ и у страним фирмама које долазе у Србију. На нивоу локалних одбора СНС-а праве се листе „заслужних људи“ за странку, достављају се директору Националне службе за запошљавање, а потом се менаџменту стране компаније дискретно сугерише да те људе запосли. Управо зато у чланство СНС-а хрле људи са основном или средњом школом, којима треба та врста посла. А када неко на предлог СНС-а постане функционер, рецимо директор републичког или локалном јавног предузећа, посланик или одборник, у обавези је да за странку сваког месеца издваја 10 одсто од зараде”, описивао је Стојановић у интервјуу датом Данасу.

У недавном разговору за “Нову”, Стојановић се осврнуо и на тренутну ситуацију у СНС и сукоб између Александра Вучића и Небојше Стефановића, наводећи да је у тој партији постојала идеја да актулени министар одбране наследи Вучића на челу партије.

„Он је чак виђен и као његов наследник на челу странке. Од самог оснивања СНС, Стефановић је, преко Вучића, упознат под којим околностима, чијим утицајем и уз чију помоћ је основана странка. Он је словио за човека који је на Вучићев миг могао да прикупи неколико стотина чланова, ради обележвања одређених догађаја, стварања утиска масовности и јачине странке”, описао је Стојановић и додао да је сукоб некада најближих сарадника почео због Стефановићевог унутарстаначког окршаја са Андрејем Вучићем и кумом председника Србије, Николом Петровићем.

Стојановић додаје да је проблем између Вучића и Стефановића настао због сукоба министра одбране са братом председника државе, Андрејем Вучићем и кумом Николом Петровићем.

“Тај сукоб је направио раздор између Александра и Небојше. Стефановић сигурно има одређене информације које су опасне и ја због тога не верујем да ће Вучић икад отворено ударити на њега. Тачно се знају границе и ниједан не жели да их пређе, јер знају да би у том случају обојица потонули. Стефановић није био достојан ниједне функције, али је доласком на чело полиције дошао у посед сазнања која директно воде према врху државе, кад је у питању криминална активност. То је оно што највише брине Вучића и што је одужило Стефановићево изопштење из СНС”, навео је Стојановић.

Стојановић: Цвијан је настрадао јер је много знао

У изјави датој агенцији Бета, Стојановић се осврнуо и на судбину Владимира Цвијана, наводећи да је бивши члан владајуће партије настрадао зато што је много знао.

„Остало је неразјашњено какву је улогу имао Цвијан у време формирања СНС-а, пре свега у делу који се односи на прикупљање новчаних донација од Цанета Суботића намењених за позиционирање СНС-а на политичкој сцени Србије“, казао је Стојановић.

„Индикативно је и да се о смрти Владимира Цвијана никада нису огласили чланови његове најуже породице“, рекао је бивши начелник ВБА.

Додао је да је чудно и што се о Цвијановој смрти није огласо врх СНС-а или његове колеге адвокати из те партије.