Прочитај ми чланак

БИТКА ЗА КОСОВО упркос уценама

0

Београд не мења тактику дипломатских активности у вези са јужном покрајином иако Париз најављује акцију. Шеф дипломатије Ивица Дачић: Нека одлуче ко је пријатељ, а ко против нас

СРБИЈА остаје при својој политици, а сви који размишљају супротно, морају да се одлуче да ли су нам пријатељи и партнери или ће радити против Србије. Како ми се чини, и једно и друго није могуће.

Ово је јуче изјавио министар спољних послова Ивица Дачић, поводом информације да ће једна земља, стална чланица СБ УН и чланица ЕУ, упућивати протесте оним земљама које буду повукле признање лажне државе Косово. Он ни јуче није прецизирао представник које државе је ову поруку пренео нашој делегацији у Њујорку, али, према сазнањима „Новости“, то је Француска. У француском Министарству спољних послова јуче нам је само речено да не коментаришу наводе из медија.

Шеф дипломатије је рекао да Влада наставља своју политику, која подразумева договор и компромис, а не и одустајање од државних и националних интереса:

– Неће нас нико уплашити тиме што нас уцењује. И даље ћемо свима објашњавати да је у случају Косова реч о насилној сецесији и сепаратизму, што је супротно међународном праву. Србија ту лажну државу не признаје. Успећемо да смањимо број држава које су признале једнострано проглашену независност Косова.

МОГУЋ И ПРОТЕСТ ДА

је потез Француске нетактичан и да Србија треба да га игнорише, мишљења је Александар Гајић из Института за европске студије: – Уколико би се тако нешто поновило, што би већ био вид отвореног притиска на Србију, наша страна би требало да пошаље протестну ноту.
Бивши амбасадор у Аустрији и Немачкој Милован Божиновић каже, за „Новости“, да је иступ Париза врло неуобичајен и да представља прст у око Србији:

– Француски председник је новајлија у политици, као и Трамп. Очигледно је да се Макрон не држи дипломатских регула, да има потребу за оваквим неуобичајеним потезима и увођењем новог „Макроновог“ стила у политици у којем може да се каже: „Да, радим против вас, али то је за општу корист“.

Божиновић очекује реакцију Београда на овакав „гаф“ Француза, али каже да за то наша држава има мали маневарски простор. Oн напомиње да најављена посета француског председника Србији не сме да се доводи у питање и не треба да се стопира.