Прочитај ми чланак

БИТКА ЗА КОСОВО и на Карибима!

0

Већи број земаља, претежно из Латинске Америке, тренутно је под великим притиском моћних западних држава да призна независност Косова. Упоредо са овом "офанзивом" Приштине, и наша страна је упрегла све ресурсе како би спречила талас нових признавања.

m

Већи број земаља, претежно из Латинске Америке, тренутно је под великим притиском моћних западних држава да призна независност Косова. Упоредо са овом „офанзивом“ Приштине, и наша страна је упрегла све ресурсе како би спречила талас нових признавања.

Наш државни врх и дипломате су у сталним контактима с колегама из земаља у којима, осим западних политичара, лобирају и сами приштински званичници.

Суринам је последњи стао на страну једнострано отцепљене српске покрајине, пре петнаестак дана, а према дипломатским изворима, притисак је појачан и на друге земље економски зависне од западних сила.

Одлука Суринама дошла је у временски кратком периоду откако је косовски министар спољних послова Енвер Хоџај на маргинама Самита карипске заједнице у Џорџтауну (у Гвајани), почетком јула, имао низ састанака са председником Суринама, али и званичницима Свете Луције, Јамајке, Барбадоса, Бахама…

Чланице Карипске заједнице су 14 држава, и од њих је већ девет признало Косово, а то нису учинили Бахами, Барбадос, Јамајка, Сент Винсент и Гренадини и Тринидад и Тобаго. Иначе, од 33 земље Латинске Америке КиМ није признало 17 држава.

n

По евиденцији Београда, Суринам је 107. земља која је признала Косово, док Приштина има списак од њих – 112. Ова разлика настала је тако што су Србији званичници четири земље које се налазе на приштинској листи демантовали да су признали независност наше покрајине. То су Оман, Централноафричка Република, Нигерија и Уганда. Док је председник Сао Тома и Принципа ставио вето на одлуку тамошње владе, да би затим и нова влада ове државе повукла одлуку својих претходника.

Суринам је, иначе, прва држава која је признала Косово у овој години, а током 2015. године то је учинила само Антигва и Барбуда, такође чланица Карипске заједнице.

ЕВРОПСКА ПЕТОРКА

Упоредо са лобирањима у Латинској Америци, приштински савезници константно „облећу“ и око „петорке“ из Европске уније – Грчке, Румуније, Словачке, Шпаније и Кипра, како би и они променили свој став о КиМ. Оне се, чак и отворено, у европским резолуцијама позивају да признају Косово као државу.