Прочитај ми чланак

БиХ: Шта Срби у Федерацији треба да ураде да би опстали међу Бошњацима и Хрватима

0

Кључ за опстанак српског народа и заштите права Срба у Федерацији БиХ јесте да се оснажи њихов политички положај, а први корак ка томе је да се Срби у што већем броју региструју, односно, пријаве за гласање ван БиХ на предстојећим парламентарним изборима, изјавио је данас Миодраг Линта, председник Одбора за дијаспору и Србе у региону.

„Сматрам да би све српске политичке странке и организације требало да направе заједнички програм и изађу са једном листом на изборе у октобру ове године“, поручио је Линта на састанку са представницима српских удружења из Федерације Босне и Херцеговине.

Он је у разговору са представницима више од 20 удружења Срба из Федерације БиХ истакао да је заједнички циљ опстанак Срба у Федерацији БиХ, као и борба за њихова отета и узурпирана права, наводи се у саопштењу скупштинске прес-службе.

Повод за разговор су општи избори у Федерацији БиХ, расписани за 7. октобар ове године, а Линта је оценио да Срби из Федерације БиХ само заједно могу учинити суштински искорак у борби за своја права.

Он је истакао да је положај Срба трагичан, имајући у виду да је на подручју Федерације БиХ, по попису из 1991. године, живело око 600.000 Срба или 22 одсто, док их по попису из 2013. године има 56.000 или 2,5 одсто, што говори о бруталном етничком чишћењу над Србима, које је до данас остало некажњено.

Линта је додао и да је највећи проблем са којим се Срби у БиХ срећу дискриминација у запошљавању, образовању, расподели буџетских средстава и осталим сегментима живота, као и да нема напретка у повратку расељених, нити обнове уништеног културног наслеђа.

„Један начин борбе је да Срби искористе изборе да ојачају свој политички положај у Федерацији БиХ, посебно изборе за Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, Представнички дом Парламента Федерације БиХ и скупштине кантона у Федерацији БиХ и изаберу аутентичне српске посланике који ће представљати српски народ. Зато је важно да се расељени Срби што масовније пријаве за гласање и да се анимирају за предстојеће гласање“, поручио је Линта.

Он је са представницима удружења разговарао о поступку пријављивања расељених Срба за изборе, прибављању документације која је за то потребна и најавио отварање канцеларија у Новом Саду и Београду, које ће заинтересованим грађанима пружити логистичку подршку у том процесу.

Представници удружења поздравили су заједнички састанак за који су оценили да је први до сада и да је њиме „убачена клица заједништва и јединства српског народа“.

Поздравили су иницијативе председника Одбора за дијаспору и Србе у региону и оценили да је за опстанак Срба у Федерацији БиХ потребна подршка и Републике Српске и матице Србије.

У разговору је истакнуто да је за масовнији одзив расељених Срба за регистрацију за гласање потребна логистичка подршка, посебно код прибављања уверења о држављанству не старијег од шест месеци, као и мотивисање младих људи.

На састанку је заједнички закључено да је потребно у сарадњи са Владом Републике Српске обавити техничке договоре око прибављања неопходних докумената, као и да се о овој теми покрене активна кампања у медијима.