Прочитај ми чланак

„БиХ можда неће бити за 10 година”

0

Председник РС Милорад Додик поновио је да БиХ не представља интерес српског народа и предвиђа да је за 10 или 15 година могуће да она неће ни постојати.

Додик наводи да за тако нешто не постоји воља два од три конститутивна народа.

Он у интервјуу за Тањуг тврди да је међународна заједница све више уморна од очувања нечега што многи не желе.

„Срби истински никада нису прихватали Босну. БиХ после распада Југославије није политички и историјски интерес српског народа. Босна није доживела судбину бивше Југосдлавије јер је снажан међународни фактор желео да је очува на једној ирационалној причи како сте могли да очувате нешто што се звало Југославија у малом, а нисте могли да очувате велику југославију, а можете очувати малу Југославију“, каже Додик.

Према његовим речима, једини разлог што БиХ није доживела судбину бивше Југославије јесте то што међународни фактор и даље истрајава на ирационалној тези да је могуће очувати нешто што су раније звали Југославијом у малом, а да, при том, нису могли да очувају велику Југославију.

„Наравно да треба да буде помирење и да не треба да улазимо у сукобе. Треба да живимо на овом простору, не може нико никога да елиминише, ни Бошњаци Србе, нити ми њих, а за тим нема ни потребе. Они морају да имају своје, а ми имамо своје, и само је то начин да живимо нормално једни поред других“, казао је Додик.

Бошњаци, према његовим речима, праве грешку јер промовишући политику да су највеће жртве сматрају да имају право на све, па и право на глупост и, уместо да Хрватима и Србима понуде концесије и тако покушају да створе базични консензус за постојање БиХ, они спроводе политику мајоризације и доминације.

„Моја улога је да спречим да отпочну процеси који ће за 10, 20 или 50 година довестио до тога да Срби овде буду маргинална мањина која је мајоризирана од стране друге националне групе“, рекао је Додик.

БИХ је, према његовом мишљењу, регион замрзнутог сукоба где се мир одржава под снажним притиском међународне заједнице, а једина ствар која Србе задржава у тој држави јесте Дејтонски споразум.

Према његовим речима, РС, иако је национални пројекат, није уперена ни против кога, а националне мањине и групе се у њој осећају веома слободно, јер нема ниједног законског и уставног ограничења за њихове слободе.

Додик је подсетио да су неки од оних који сада причају против РС сматрали својевремено да имају право да разбију Југославију и да су то чак сматрали врхунским чином свог патриотизма.

 

(Танјуг)