Прочитај ми чланак

БГ О „ВОЈСЦИ КОСОВА“: Албанска паравојска – уље на ватру

0

Београд -- Председник Косова Хашим Тачи предао је косовској скупштини нацрт Закона о трансформацији безбедносних снага Косова у Војску Косова.

То су представници Београда оценили као додатно изазивање нестабилности у региону и затражили од међународне заједнице да реагује.

Фото: Н.С.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић поручио је да Србија не гледа позитивно на најаве формирања оружаних снага Косова и да ће у политичком смислу урадити све да до тога не дође.

Наводећи да Албанци с Косова вуку једностране потезе, Дачић је рекао да су последице такве политике јасно видљиве – а то је изазивање нестабилности у региону.

Он је истакао да формирање оружаних снага Косова није у складу са Резолуцијом 1244, по којој на КиМ могу да буду само наоружане снаге УН, односно међународних организација, Кфор и истакао да очекује промену политике ЕУ, односно да буде фактор који доприноси смањењу ризика, изазова и нестабилности у региону.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић затражио је од међународне заједнице да без одлагања заустави формирање такозване војске Косова и заустави „опасну ескалацију политичких односа у јужној покрајини“.

Он је додао да би успостављање било какве војске и војне формације на КиМ представљало директно кршење Резолуције 1244 СБ УН и војно-техничког споразума из Куманова, на основу којих је 1999. године заустављен рат у јужној покрајини.

Ђурић је истакао и да српски представници у институцијама у јужној покрајини неће ни директно ни индиректно подржати такву иницијативу.

Како је рекао, Приштина би формирањем војске задала озбиљан ударац тешким напорима за међунационално помирење, побољшање односа Срба и Албанаца на подручју јужне покрајине и успостављању трајне стабилности.

„Чињеница је да је великоалбански пројекат главна претња стабилности региона и стварање некакве албанске паравојске на КиМ било би доливање уља на ватру и претња тешко успостављеном миру“, рекао је Ђурић.

Како каже, косовске безбедносне снаге би, чак и да буду наоружане тешким наоружањем, могле да буду претња једино ненаоружаном српском народу на КиМ, што Србија никада неће дозволити.

На данашње догађаје реаговали су и посланици Српске листе, који су саопштили да неће одустати од бојкота скупштинских заседања и да свакако неће подржати формирање косовске војске.

Они су навели и да су доласком у Приштину и уписивањем у евиденцију присутних желели да спрече албанску већину да им одузме мандате.

Да би војска Косова свакако била фактор угрожавања безбедности Срба, те тврди да се то може одразити крајње негативно на наставак процеса нормализације односа између Београда и Приштине, каже председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун.

Дрецун сматра да косовски председник Хашим Тачи покушава да заобиђе чак и косовски устав и избегне сагласност српског народа, будући да представници Срба нису у парламенту.

Формирање косовске војске би са становишта макробезбедности требало да смири ствари у региону, али ће сигурно продубити неповерење између Срба и Албанаца, прокоментарисао је директор Форума за етничке односе Душан Јањић намеру косовског председника Хашима Тачија.

Он је рекао да је овде реч о томе да се што хитније потпише споразум између Косовских безбедносних снага и НАТО-а, чиме би се, објашњава, легализовао останак НАТО трупа на Косову и како би се евентуално НАТО укључио у случају постојања безбедносних ризика на Западном Балкану.

Косовски председник Хашим Тачи предао је нацрт Закона о трансформацији безбедносних снага Косова у Војску Косова председнику косовске скупштине Кадрију Весељију.

Овај Нацрт закона се не односи на уставне промене, пренео је портал Коха.нет, већ се њиме мењају ингеренције Косовских безбедносних снага.

„Нисмо успели да формирамо Војску Косова јер су српски посланици јасно ставили до знања да они никада не би гласали за промену уставних амандмана. Косово не може да остави своју судбину на милост и немилост било кога. За мене је суштина важнија од симболике са именом“, додао је Тачи.

Тачи је такође рекао да ова трансформација неће утицати на овлашћења или мисију Кфора.

Весељи ће сутра сазвати председништво скупштине како би шефови посланичких група расправљали о овом закону.