Прочитај ми чланак

Бес народа кључа, биће протеста против Вучића, чека се окидач

0

Сигуран да ће протеста против власти Александра Вучић бити, али тематских и више спонтаних, него организованих.

Нисам сигуран да је протест испред Радио телевизије Србије, током викенда, требало да буде обнављање оних редовних протеста са краја 2018. и 2019. године.

Foto: twitter

Али, свакако да ће се протести дешавати, питање је само окидача – оцењује за Данас Бобан Стојановић, политички аналитичар, у одговору на питање да ли верује да ће опозиција, упркос малим одзивима, наставити са организовањем демонстрација грађана.

Неколико десетина грађана окупило се у петак увече испред зграде РТС, уочи гостовања председника Србије на тој телевизији.

Међутим, како је известила Н1, тих неколико десетина грађана се окупило како би пружили подршку председнику Србије Александру Вучићу који гостује на јавном сервису. Истовремено се окупило и петнаестак људи који су дошли да протестују против Вучића.

Бобан Стојановић каже да масовност опозиционих протеста зависи од јаког окидача.

– Као што је у јулу била најава поновног увођења полицијског часа. Сада су потребни окидачи који ће људе извести на улицу, јер у овој „корона ситуацији“, и неодговорно је да се праве протести „реда ради“. И не мора овде опозиција да позива на протесте, Александар Вучић је њихов организатор. А опозиција би само морала боље да их искористи.

Ево, на пример, литије у Црној Гори су изнедриле лидерско лице опозиције, Здравка Кривокапића, тако нешто би морало да се деси и у Србији, а протести могу бити начин да се то деси иако су претходни у том смислу „избацивања нових харизматичних људи и лидера“ били потпуно неуспешни – закључује Стојановић.

Према мишљењу Јанка Веселиновића, председника Покрета за преокрет, једног од опозиционих политичара који су редовно присутни да „тематским“ протестима, попут овог који се за викенд догодио испред Јавног сервиса, РТС је кључни ослонац режима Александра Вучића јер „истина о стању у Србији не може да дође до грађана Србије“.

– Истина је закључана иза врата РТС-а, а режимска машинерија ПИНК-а, Прве, Б92 и других креира ружичасту стварност за широке масе. Сигурно да је РТС једна од средишњих тачака за изражавање незадовољства опозиције и грађана. Видећемо на који начин.

Окупљање од пре неки дан је било спонтано али лично ја, али и Покрет за преокрет ће подржати изражавање сваког вида незадовољства и испред РТС-а и испред РЕМ-а и на другим местима која су базе медијског мрака у Србији – каже Веселиновић за Данас.

Сигурно ће протеста бити, додаје он, истакавши да „немамо времена за чекање“, као и да се не слаже се са онима који кажу да за бунт није дошло време.

– Мој је став и став Покрета за преокрет је да је време за јасан отпор режиму, након лажних избора, дошло, али и да тај отпор треба да буде разноврстан, од грађанске непослушности до протеста – закључује Јанко Веселиновић за наш лист.