Прочитај ми чланак

БЕОГРАДСКИ ИЗБОРИ БИЋЕ ОДРЖАНИ У ЈАНУАРУ- СНС спрема кандидата изненађења

0

Београдски избори биће одржани у јануару следеће године, сазнаје незванично „Блиц” у врху власти.

Како каже извор нашег листа, тада ће бити одржани само избори за Скупштину града Београда и локални избори у још око десет општина.

– Иако се спекулисало да би истовремено са градским изборима требало да буду расписани и ванредни парламентарни избори, како сада ствари стоје, то се неће догодити. Влада на челу са премијерком Аном Брнабић тек је почела да ради и став је да јој треба дати шансу да покаже који су јој домети – наводи наш саговорник.

Врх Српске напредне странке још није одлучио о формату и начину на који ће на те изборе изаћи.

Како сазнајемо, Александар Вучић одлучио је ко ће бити кандидат за градоначелника.

– Само две или три особе знају о коме је реч, а Вучић о томе још неко време неће обавештавати јавност. Сигурно је да ће кандидат бити изненађење, вероватно веће него што је био избор Брнабићеве за премијерку – наводи извор “Блица”.

Постоји шанса да напредњаци и социјалисти на београдским изборима учествују заједно, али ће руководства две странке о томе тек разговарати.

Истраживања о популарности евентуалних кандидата за градоначелнике, као и за листе редовно се раде, а у септембру би, према сазнањима нашег листа, разговори на ту тему требало да се интензивирају. Ово је за „Блиц” донекле потврдио и Ивица Дачић.

– Нисмо још причали о изборима, али је ситуација ту јасна. У зависности од заједничке процене како више добијамо, на изборе ћемо изаћи заједно или одвојено. Наша спремност да идемо на једној листи постоји – наводи Дачић.

До сада је истакнуто више кандидата када је реч о трци за градоначелника. Последњи је лидер ЛДП Чедомир Јовановић најавио да ће носити листу своје странке. Пре њега, то је учинио председник општине Нови Београд Александар Шапић, који ће на тим изборима такође наступити самостално. Саша Радуловић је недавно у интервјуу за “Блиц” рекао да ће се унутар тог покрета гласати о носиоцу листе. Опозиција коју чине Демократска странка, Покрет слободних грађана, Нова странка, као и политичка организација чије је формирање за октобар најавио Вук Јеремић још није одлучила могу ли да сарађују, у колико колона и ко ће бити евентуални заједнички кандидат за градоначелника.

Како је “Блиц” писао, Саша Јанковић би подржао кандидатуру повереника за информације од јавног значаја Родољуба Шабића, док у ДС желе да имају свог кандидата, а као најозбиљнији кандидати се помињу генерал Срето Малиновић и потпредседница странке Тамара Трипић.

Вук Јеремић покушава да на заједничку листу опозиције убаци Бошка Обрадовића и Двери, али се томе жестоко противе Шутановац и демократе.

Једна колона и квоте

„Блиц” је раније објавио да опозиција разматра могућност једне колоне тако што ће ДС и Покрет слободних грађана Саше Јанковића поделити квоте, а потом ће, на пример, Зоран Живковић и Нова странка наступити на квоти демократа због лоших односа с Јанковићем, док би Вук Јеремић био на листи Јанковића. Аутоматски би се избегао контакт Живковића и Јеремића. Извесно је да на квоту ДС Двери не би могле, а по свему судећи, ни Јанковић их не би примио с одушевљењем.

Позив на унутрашњи дијалог

Александар Вучић позвао је на унутрашњи дијалог о Косову. Део опозиције прихвата позив, део инсистира на јединственом ставу, а поједине опозиционе странке од Вучића траже конкректно решење. ДС тражи да пре разговора Вучић каже шта је договорено у Бриселу, у СДС сматрају да опозиција треба да изађе јединствено, ДСС позив прихвата, док Двери још нису одлучиле.