Прочитај ми чланак

БЕОГРАДСКА „ПОЛИТИКА”: Одлука о изборима после Путинове посете

0

После посете председника Русије Владимира Путина Србији лидер Српске напредне странке Александар Вучић одлучиће да ли ће бити расписани парламентарни избори.

Највероватније ће услишити захтев страначких функционера који су у четвртак увече на Главном одбору у земунском „Пинкију” ватреним и громогласним аплаузом поздравили најаву изласка на изборе неколико месеци пре редовних избора на пролеће 2020. године. Саговорник „Политике” из врха СНС-а каже да је за напредњаке најважније да дочекају Владимира Путина, „лидера једне светске силе као што је Русија, како и доликује”. Манифестацију за добродошлицу руском председнику, коју организује удружење Центар за развој Београда, подржаће и Српска напредна странка.

„О могућности да избори буду расписани на пролеће говори се неколико месеци, али ништа није договорено нити утаначено. Сада је битно да помогнемо да буде одржан величанствен скуп испред Храма на Врачару, док ћемо о могућим изборима разговарати када се слегну утисци. Није тајна да су дословно сви општински одбори, као и чланови Председништва и Главног одбора за изборе, али, за сада, Вучић још није преломио”, рекао нам је један од најближих сарадника лидера СНС-а, који није хтео да га се именује. У случају позитивне одлуке избори би могли да буду одржани највероватније крајем марта или почетком априла, али о термину још није било речи.

На питање зашто одлука о изборима није донета пре две вечери у Земуну, саговорник каже да таква одлука по страначком статуту и није могла бити донета тада, али да је тај скуп био важан јер је свако рекао шта мисли о политичкој ситуацији, али и о могућности одржавања избора.

„Главни разлог зашто Александар Вучић још није донео одлуку да ли ће бити одржани избори на пролеће, јесте бојазан да би евентуално нови избори могли да угрозе стране инвестиције. Уколико би били расписани избори, постоји могућност да би због тога неки страни инвеститори можда били поколебани да инвестирају и отворе нову фабрику, а тај сценарио нико не жели”, наводи саговорник Политике.

Члан Председништва СНС-а каже да протести дела опозиције у Београду нису мотив за одржавање избора, да су они легитимно право сваке партије или политичког савеза и да у СНС-у нико нема ништа против тога што се одржавају. Каже да му нису јасни разлози за њихово одржавање, јер су захтеви постављени прилично широко и очекује да ће се за месец-два лидери Савеза за Србију (СзС) који организују протесте и појавити на њиховом челу.

Подсећања ради, председник Вучић је више пута у последњих неколико месеци рекао да не искључује могућност расписивања ванредних парламентарних избора на пролеће ове године. Поновио је да ће грађани на изборе „уколико људи то буду желели”, или ако „притисак буде превелики”. Ипак, лидер СНС-а износио је и другачије погледе на изборе, говорећи да не размишља о њима док је напета ситуација на Косову и Метохији и да је стабилност на првом месту.

И док се СНС спрема за изборе, део опозиције око СзС још вага шта ће да уради. Како наводе, незадовољни су заступљеношћу у медијима и то је вероватно кључни разлог зашто су спремни за бојкот. Међутим, није јасно зашто, ако су већ незадовољни медијским представљањем, нису у досадашњим протестима изнели ниједан предлог за промену медијске слике, већ су износили захтеве који немају везе за Владом Србије, као што су, на пример, они који се односе на изградњу мини-хидроелектрана на југу земље.

Социолог Владимир Гоати каже да је бојкот избора оправдан једино ако опозиционе странке учине све да договором са владајућим странкама те изборе учине равноправним, али у томе не успеју.

„Опозиција је за сада, судећи по емпиријским истраживањима, веома удаљена од владајуће позиције, а мислим да је равноправност између власти и опозиције претпоставка демократије, као и да немате унапред знаног победника. У овом моменту уситњена и разједињена опозиција не прави правог опонента владајућој странци”, закључио је Гоати за Бету.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!