Прочитај ми чланак

Београд: Спремна клопка за Ђиласа

0

Новости сазнају: Главни одбор СНС следеће недеље разматра стратегију за промену власти у Београду.

Потез ће у основи имати борбу против корупције, а не прекрајање изборне воље.

Стратегија за промену власти у Београду биће разматрана следеће недеље на седници Главног одбора Српске напредне странке – сазнају ”Новости”.

Према нашим информацијама, тада ће напредњачки врх бази изложити редослед корака срачунатих на рушење градоначелника Драгана Ђиласа и селидбу ДС у опозицију.

Наши извори преносе да ће наредне седмице партијски оперативци СНС добити конкретна задужења за политички десант на Стари двор.

Напредњаци ће, међутим, сачекати да се процесуирају кривичне пријаве које је Државна ревизорска институција недавно поднела против неколико градских функционера, међу којима има и првака ДС.

Они рачунају да ће ови процеси сигурно да нагризу углед актуелне власти и политички кредибилитет Ђиласа, па би офанзива на њега била представљена као борба против корупције, а не као прекрајање изборне воље Београђана.

У СНС су убеђени да за ову клопку имају упориште и у математици, тврдећи да већина за свргавање демократа није спорна.

Скупљају потписе за промену статута
Напредњаци су започели прикупљање потписа за измену Статута Београда. И тај чин је у функцији притиска на актуелну власт у главом граду. – Циљ је градским општинама да врате матичне службе и надлежности око легализације објеката. Захтевамо такође и да се Барајеву, Сурчину, Обреновцу и Сопоту врати статус приградских општина – рекао нам је Александар Јовичић, шеф одборничке групе СНС у Скупштини града.

– Не треба око тог питања правити велику нервозу. Имамо већину – кратко нам је рекао Александар Вучић, лидер напредњака, не упуштајући се у даље анализе.

У штабу СНС, ипак, чујемо да ће им се, уз СПС, ЈС и ДСС, приклонити и ПУПС, иако је вођство пензионера јавно подржало Ђиласа. Кркобабићеви, међутим, тврде да их напредњаци нису звали.

– Нема ништа ново. За сада остају на снази ранији ставови нашег руководства да власт у Београду ради добро – рекао нам је Момо Чолаковић, потпредседник ПУПС.

И социјалисти кажу да је лоптица још у дворишту СНС и не желе да се опредељују о захтеву за смену београдске власти који још није ни стигао до њих.

Шеф Градског одбора ДСС Андреја Младеновић каже за ”Новости” да они очекују формалну иницијативу од СНС.

– Спремни смо за разговоре, јер су Београду неопходне промене што пре.

Већину у београдском парламенту тренутно чине Ђиласова листа ”За бољи Београд” и коалиција СПС-ПУПС-ЈС који су ”запосели” 63 од 110 столица. Табор демократа броји 50 мандата, СНС 37, ДСС девет, СПС седам, ПУПС четири и ЈС два. За одлучивање је неопходна већина од 56 одборника.

(Новости)