Прочитај ми чланак

БЕОГРAД ПОД ОПСAДОМ; Председника Кине у Србију са војни авионима и снајперистима!

0

Више од 5.000 полицајаца, припадника безбедносних служби и војске бринуће се о безбедности председника Кине Сија Ђинпинга.

kineski predsednik sa ženom

Од 17. до 19. јуна, током његовог боравка у Србији, безбедносне мере биће подигнуте на највиши могући ниво, такозвани први степен, што је био случај и када су долазили Владимир Путин и Aнгела Меркел.

Биће потписано 20 споразума

Србија и Кина ће потписати око 20 споразума и протокола током посете кинеског председника. Ствар о којој ће се разговарати је и наставак модернизације пруге Београд-Будимпешта; биће потписани и споразуми из неколико других области па и културе.

О Ђинпинговом обезбеђењу ће, поред припадника полиције бринути и друге безбедносне службе, а наводно су у Београд већ стигли кинески безбедњаци.

Током посете биће ангажовани и снајперисти, који ће са кровова зграда надгледати ситуацију. Ђинпинг ће, очекивано, имати и лично обезбеђење.

Његов авион по уласку у ваздушни простор Србије требало би да испрате српски војни авиони.

Иако се траса којом ће се кретати кинески председник из безбедносних разлога неће откривати, ангажовање саобраћајне полиције такође ће бити неопходно.

Један број полицајаца ће се бавити само овим послом, а улице ће се затварати непосредно пре и током проласка делегације.

Уговор са Кином за деоницу од Сурчина до Обреновца

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић најавила је да ће током посете председника Кине Си Ђинпинга Србији бити потписан комерцијални уговор за градњу деонице Коридора 11 од Сурчина до Обреновца. Из Железница одлази између 2.500 и 3.000 људи, најавила је Михајловићева.

„Биће сигурно потписан комерцијални уговор за Сурчин-Обреновац. Ту смо направили договоре и то би требало сутра да буде на седници владе“, рекла је Зорана Михајловић новинарима после састанка са ММФ-ом.

Она је истакла да се очекује током посете кинеског председника, која почиње 17. јуна, потписивање између 18 и 22 споразума и протокола, који ће се односити на индустријску зону, здравство, културу и образовање, као и инфраструктуру.

Деоница Сурчин-Обрановац је део ауто-пута од Београда до Чачка и једина је деоница на том правцу чија градња још није обезбеђена уговором.