Прочитај ми чланак

Бакир Изетбеговић: Република Српска не припада само Србима

0

Београд – БиХ жели бржу нормализацију односа са Србијом, али неке „тешке речи“ враћају дијалог на почетак и успоравају нормализацију односа, изјавио Бакир Изетбеговић.

Члан председништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић је у емисији „Седмица“ Радио Београда истакао да му је то посебно криво, јер је имао добре разговаре и са председником Србије Томиславом Николићем и са премијером Ивицом Дачићем.

„Мало је то прошло незапажено, али срео сам се са председником Србије Томиславом Николићем у Њујорку док смо чекали на пријем код (председника САД) Барака Обаме. Николић је отворен и искрен човек, али сматрам да интелектуалци у Србији и посебно председник републике морају због унапређења односа и реинтеграција да воде рачуна о изјавама када говоре о осетљивим стварима“ рекао је Изетбеговић.

Изетбеговић је подсетио на неколико изјава Николића у вези са Сребреницом, Ратком Младићем, будућношћу БиХ, које су, како је рекао, биле хладне и увредљиве.

„Вратиле су нас, као у оној дечјој игри ‘Човече не љути се’, опет на почетак. Није касно да се те ствари поправе“, казао је Изетбеговић и додао да се са Николићем договара да се у Истанбулу у наредних неколико месеци одржи трилатерлани састанак.

Изетбеговић сматра да је погрешно што председник Србије поред Бањалуке није посетио и Сарајево.

„Сарајево је главни град БиХ. Постоји једна погрешна перцепција да је Република Српска ентитет који припада Србима. Република Српска, осим у називу, у свему осталом, у Уставној дефиницији јесте ентитет који припада сваком грађанину, пре свега, конститутивним народима, а затим и сваком грађанину БиХ. Исто је са главним градом БиХ, Сарајевом, у којем су Срби и те како историјски утемељени и у којем живи 350.000 Бошњака и око 70.000 Срба. Не треба избегавати Сарајево“, рекао је Изетбеговић.

Коментаршући изјаву премијера Србије Ивице Дацића, који је недавно два пута био у БиХ, да треба ресетовати односе, Изетбеговић је рекао да се „не може ништа ресетовати и гурнути под тепих смрти и патње људи, али може се бити паметнији, одговорнији и хуманији у односу на будућност“.

Изетбеговић сматра да БиХ за пар година може бити чланица НАТО и да је то решење проблема за ситуацију у БиХ. „Ирационалним противљењем уласку у НАТО заправо себи дајемо аутогол, јер само интегративним процесима, реинтеграцијом на Балкану може да се стабилизује БиХ“, рекао је за Радио Београд члан председништва БиХ Бакир Изетбеговић.

(Бета)