Прочитај ми чланак

Бакир Изетбеговић: Државни врх Србије заслужује подршку

0

Bakir-Izetbegovic

(Блиц)
Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић данас да је у Ријеци рекао да је приликом посете Београду осетио добру вољу код кључних људи државног врха Србије да се иде напред, изразивши уверење да је реч о новом почетку у међусобним односима.

Због тога државни врх Србије заслужује пуну подршку, додао је Изетбеговић говорећи на отварању Исламског центра у Ријеци.

Он је рекао да је генерално у протеклих десет дана осетио једну нову енергију у односима држава југоисточне Европе.

“Био сам прошле седмице у Београду и осетио добру вољу код кључних људи државног врха Србије. Вољу да се иде напред, да се гледа у будућност, не гурајући под тепих истину о прошлости. У тим настојањима треба им дати пуну подршку”, рекао је Изетбеговић.

Он је изразио уверење да је реч о “новом почетку и да ће стабилност и просепритет бити кључне одреднице будућих односа у свом делу Европе”.

Изетбеговић је рекао и да поруке које се данас упућују из Хрватске имају своју тежину и снагу о којој ће сведочити будуће генерације, поготово што се она шаље из државе која ће за непуна два месеца бити чланица ЕУ.

“Хрватска је добро место за живот Бошњака муслимана”, рекао је Изетбеговић и додао да начин на који је решен њихов статус у Хрватској може бити пример и другим европским државама.

Изетбеговић верује да грнаица између Хрватске и БиХ, од 1001 километар, најдужа у Европској унији, неће бити “челична завеса” већ да ће бити граница спајања и још интензивније сарадње двеју држава.

Отварању исламског центра у Ријеци су, поред највиших верских представника из Хрватске, БиХ И региона, присуствовали и председник Хрватске Иво Јосиповић, премијер Зоран Милановић, реис ул улема Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић, као и многобројни градјани и верници исламске вероисповести.

Исламски центар изграђен је по идеји академског ваја Душана Џамоње и архитеката Дарка Влаховића и Бранка Вучиновића. Инвеститор је Исламска заједница у Хрватској, одбор те заједнице у Ријеци, а целокупна инвестиција је износила оо 76 милиона куна.