Прочитај ми чланак

Бајатовић практично најавио да ће Србија ускоро увести санкције Русији

0

Чак и да се деси нешто лоше у односима са Русијом, верујем да би се можда променио систем плаћања, али би Руси своје обавезе испуњавали, рекао јегенерални директор Србијагаса Душан Бајатовић.

Бајатовић је рекао да је Србија тренутно најбоље обезбеђена земља у Европи, јер је количина ускладиштеног гаса 180 посто у односу на капацитет, пошто складиштимо и у Мађарској.

„До чепа су пуна сва складишта гаса. Имамо 660 српских и 280 руских милиона кубика што је све под нашом контролом. То никад нисмо имали“, рекао је директор Србијагаса за ТВ Пинк.

Додао је да не верује у солидарност ЕУ према Србији, јер је нема ни међу чланицама, те да Србија мора „у се и у свој кљусе“.

Одлагање почетка грејне сезоне доноси уштеду у потрошњи гаса од 40 до 50 милиона кубика, а Бајатовић каже да је то 10 дана потрошње у случају да евентуално престане доток гаса.

Говорећи о ЕУ солидарности, он је навео пример нафте, где је више држава Уније изузето и може да се снабдева руском нафтом, а Србија преко ЈАНАФ-а не може.

Бајатовић је казао да у Србију гасоводом тренутно дневно стиже више од 15 милиона кубика гаса, те да је то уз један правац гасовода преко Украјине који контролишу Украјинци где стиже 42 милиона кубика, једини доток руског гаса у Европу.

„Да молимо бога и чувамо свој интерес. Један од националних интерса је да српски ток ради“, рекао је он и додао да покушаји да се гас добије из других земаља и другим трасама тренутно нису технички могући.

Бајатовић је рекао да су све залихе гаса плаћене, те да смо у стању солвентности за додатне кредите ако буде требало.

„Ако останемо без икаквих количина гаса, можемо уз штедњу, 90 дана да прегурамо са залихама. Набављају се додатне количине мазута и других супституената, па ће то ускоро бити и 120 дана. То значи да можемо да прегурамо зиму“, рекао је директор Србијагаса.

Казао је да се ради на контраобавештајној, физичкој и заштити преко локалног становништа трасе гасовода и подсетио да постоји физичко техничко обезбеђење, камере са ИЦ заштитом, сензори кретања.