Прочитај ми чланак

Азем Власи: Корак по корак Дачић признао Тачија за колегу

0

Арбанашки аналитичар Азем Власи сматра да је сагласност око споразума о интегрисаном управљању границама добра вест.

„То је важна ствар, и ово значи да су и српска и шиптарска страна прихватили стратегију Брисела, стратегију корак по корак решавања конкретних питања која су на линији нормализацији односа две државе. Срби на северу ће се мало бунити па ће онда схватити да је то неминовност. И тако ће ићи“.

Приштина о договору за прелазе: Оптимизам уз резерву
Приштини очекују објављивање више детаља о споразуму о интегрисаном управљању граница (ИБМ), а након што су Хашим Тачи и Ивица Дачић постигли сагласност о његовом спровођењу.

Хашим Тачи, након састанка са премијером Србије Ивицом Дачићем, изјавио је да ће се максимално радити на томе да спровођење споразума на два прелаза на северу отпочне 10. децембра.

Тачи је додао да уколико Србија не постави државне симболе на прелазима, то неће урадити ни Косово.

Да се овим споразумом успостављају границе између Космета и Србије, слаже се и Марко Јакшић, један од лидера Срба на северу. Из тог разлога, наводи он, Срби на северу се оштро противе његовом спровођењу и зато већ други дан блокирају радове изградње једног таквог прелаза на Јарињу, у северном делу Косова.

 „То је споразум који је против званичног Устава државе Србије, који прави границу између Србије и Космета. Из тог разлога су посланици из ДСС поднели захтев Уставном суду за оцену свих уредби државе Србије које праве границе унутар Србије. Срби на северу Косова једноставно су на тзв. месту где треба да буде та заједничка царина. Ми имамо право да штитимо Устав државе Србије чак и у ситуацији ако га званична власт крши“, каже Јакшић.

У Приштини међутим влада интересовање за детаље овог споразума. Шеф парламентарне групе опозиционог Демократског савеза Косова Исмет Бећири наводи да споразум ИБМ није нов, с обзиром да је постигнут још током техничког дијалога који су водили Едита Тахири и Борислав Стефановић.

„Питање ИБМ-а је резултат онога што је раније речено на тзв. техничким састанцима. Очекујемо да видимо његово спровођење“, казао је Бећири.

 

Корак по корак, договор по договор
Из опозиционог покрета Самоопредељење међутим верују да су два премијера, овим споразумом, управо постигла сагласност о аутономији севера пошто ће на основу њега, царински приходи ићи у буџет општина на северу, кажу из овог покрета.

„Одвојити север из фискалног система  подразумева да се стуктурама на северу омогућава одређивање свог фискалног система“, каже се у саопштењу.

Шиптарски аналитичар, Азем Власи, међутим сматра да је сагласност око оваквог конкретног споразума добра вест.

„То је важна ствар, и ово значи да су и српска и шиптарска страна, и Тачи и Дачић прихватили стратегију Брисела, стратегију корак по корак решавања појединих конкретних питања која су на линији нормализацији односа две државе. Срби на северу ће се мало бунити па ће онда схватити да је то неминовност. И тако ће ићи. Значи та стратегија корак по корак, договор по договор о конкретним питањима за постепену нормализацију односа у датим околностима је добра ствар”, каже Власи.

Власи ипак додаје да споразум иде у прилог више српској страни, с обзиром да ће ово помоћи Србији на путу евроинтеграција.

Ардиан Арифај из косовског Института за истраживање и развој политика, наводи да се сваки споразум са Србијом мора узимати са опрезом, пошто се често дешавало да ова Београд не спроводи договорено. Посебно је потребно објашењење око царињења робе која из Србије уђе ка Приштини, као и око идеја да се та средства доделе општинама на северу Косова где живи српско већинско становништво.

 „То би било угрожавање интегритета и јединствене царинске зоне које хоће да контролише Приштина“, поручио је он.

 

(НСПМ)