Прочитај ми чланак

АВИОНИ,ХЕЛИКОПТЕРИ И ТЕНКОВИ СТИЖУ НА БАЛКАН: Шта се крије иза наоружавања региона

0

Најбољи пут да оружје не проговори је да се успостави једна снажна економска мулитлатерална сарадња у региону и да се проблеми решавају мирним путем

Током ове и наредне године на Балкан ће стићи велика количине војне опреме или ће војске у своје наоружање увести нове врста оружја. Стићи ће борбени авиони, хеликоптери, тенкови, хаубице, пушке… Како овај регион има епитет бурета барута, а ране из не тако далеке прошлости нису у потпуности залечене, поставља се питање шта је позадина ових дешавања?

Година је почела са најавом председника Републике Српске Милорада Додика да ће Министарство унутрашњих послова овог ентитета, путем Републичке дирекције за промет наоружања и војне опреме, купити 2.500 пушака за припаднике овог министарства.

– Легитимно је право МУП-а Републике Српске да се опрема и обучава за посао који је предвиђен Уставом, а то је осигурање безбедности јавног реда и мира и одбране Републике Српске – рекао је тада Додик.

Он је нагласио да ово представља поруку упућену грађанима Републике Српске – да имају организацију која је спремна да очува мир и стабилност, али да је ријеч и о поруци другима, да је Српска партнер у борби против глобалног тероризма, међународног криминала, трговине људима.

– То је једна сасвим легитимна и легална акција и ми нема шта да кријемо. Ми 20 година нисмо имали право да опремимо полицију, сада смо то одлучили да урадимо. Ако то некоме смета, нека прочита Устав и закон и видјеће да је све усклађено – каже Додик.

Потом је Влада Хрватске, пре непуних месец дана, донела и формалну одлуку о куповини половних, модернизованих израелских борбених авиона Ф-16 Ц/Д Барак, који ће коштати око 305 милиона евра.

– Ради се о авионима који ће у Хрватску доћи у потпуности прилагођени НАТО стандардима, на начин да ће у цену трошкова у целости бити урачунато све што је потребно да ти авиони буду на располагању хрватским оружаним снагама и ратном ваздухопловству најмање следећих 25 година – рекао је тада хрватски премијер Андреј Пленковић на седници Владе.

Реч је о 12 половних модернизованих израелских борбених авиона Ф-16 Ц/Д Барак који треба да замене дотрајале МиГ-ове 21.

Летелице стижу и у Црну Гору. Први од три купљена хеликоптера Белл 412 ЕП Војске Црне Горе слетео је пре 10 дана на Војни аеродром у Подгорици, док би преостале две летелице требале бити испоручене током ове године, саопштило је црногорско Министарство одбране.

Министар одбране Црне Горе Предраг Бошковић је казао како је реч о вишенаменском хеликоптеру, од којег ће, према његовим речима, корист имати сви грађани Црне Горе.

– Оно што смо обећали и испуњавамо. Са набавком три хеликоптера, коју смо уговорили са канадском Владом и компанијом Белл, значајно поспешујемо способности и капацитете не само Ваздухопловства и Војске Црне Горе, већ и целокупне државе. Јер, нови хеликоптери неће служити само у војне, већ и у цивилне сврхе – истакао је он.

Уговор је иначе вредан 30 милиона евра.

Набавку оружја је најавио и бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић.

– Ми сигурно нећемо да трошимо новац на куповину ракетних система, авиона и трошити стотине милиона долара и евра, али ћемо заокружити нашу наменску производњу – рекао је Изетбеговић и најавио:

– Правићемо покретну хаубицу, пушку смо већ направили, правићемо дронове, заокружићемо производњу сваке врсте муниције. Правићемо то за тржиште, али и за не дај боже.

Потом се појавила и најава да ће Приштина такође набавити оружје.

Како пише „Политика“, када већ Приштина без подршке Срба не може да добије легално војску, онда може да купи тешко наоружање. Косовске снаге имају око 4.000 активних припадника и 2.500 у резервном саставу. Иако већ наоружане, планирају додатно наоружавање. Сваке године косовски буџет за војску је све већи и предвиђено је да ове године за куповину наоружања буде утрошено око 40 милиона евра. За овај новац биће купљена већа количина стрељачког наоружања, противавионска артиљерија, минобацачи, а планирана је и куповина расходоване војне опреме из Америке, пре свих хеликоптера и два тенка.

Међутим, не заостаје ни Београд. Напротив.

Министар одбране Александар Вулин изјавио је да је Белорусија поклонила Србији четири „мига-29” који ће бити ремонтовани и модернизовани по истом моделу као и шест авиона добијених од Руске Федерације.

– Као полог договора председника Вучића и председника Лукашенка, Белорусија нам је донирала авионе и веома смо захвални због тога – рекао је Вулин, поводом Дана војске.

Вучић поред Миг 29 – Фото: Владимир Миловановић
Према његовим речима, до идућег Дана војске имаћемо ескадрилу модернизованих „мигова-29“, стићи ће први хеликоптери „Х-145М“, верујем да ћемо бити јачи и за „Ми-35“, као и за бројно наоружање из наше производње.

Вулин додаје и да се самоходне хаубице „нора 552“ налазе у завршној фази испитивања у Техничком опитном центру и да очекује веома брзо њихов пријем у наоружање наше војске.

Управо да Дан Војске Србије, шеф државе Александар Вучић рекао је да Србија, када је реч о наоружавању, не учествује ни у каквој трци, већ само жели да буде способна за заштити своју слободу и да се одбрани.

На питање новинара, да ли се, имајући у виду куповиону авиона и у Хрватској и у Србији, може да се говори о надметању, Вучић је рекао:

– Не учествујемо ни у кавкој трци, нити то можемо са чланицим НАТО. НАТО је сувише моћан. Ми смо мала земља. Само желимо да будемо свој на своме, да чувамо своју слободу, национално достојанство, да се одбранимо. И то је то.

Такође је подсетио да ниједном није коментарисао куповину авиона у Хравтској, јер то ствар Хрватске.

– Ми не можемо толико да платимо. Ми ћемо нешто јефтиније. Али ко је бољи – Ф16 или МиГ 29 – различита су мишљења. На нашим пилотима је да вежбају.Наравно, у мирнодопским условима – закључио је он.

Познавалац прилика у војсци, али и члан скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове Милован Дрецун каже за Телеграф.рс да свака држава планира своје одбрамбене капацитете и у складу са тим набавку војне технике и наоружања.

– Обавља се модернизација оружаних снага у балканским земљама и то није ништа чудно и не мора да буде негативни процес, сем ако неко има аспирације према деловима других територија или се припрема за агресивне акције – напомиње Дрецун.

Према његовим речима, треба веровати да је све то што се ради на правцу на коме Србија иде, односно јачање сопствених одбрамбених капацитета.

– Значи, искључиво у циљу заштите територије од безбедносних изазова. Истовремено, то наоружавање показује да је неопходан већи степен сарадње на одбрамбено-безбедносном плану свих балканских држава, односно решавање проблема и тензија које су ту присутне већ деценијама. Најбољи пут да оружје не проговори је да се успостави једна снажна економска мулитлатерална сарадња у региону и да се проблеми решавају мирним путем. Онда ће то оружје, које се набавља ћутати и само бити ту као упозорење – закључио је Дрецун.