Прочитај ми чланак

Авио-компаније Пинк Жекса и Вучићевог кума Николе избрисане са листе оператера!

0

Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије је са листе овлашћених ваздухопловних оператера скинуо три компаније - две у сувласништву Жељка Митровића и једну у власништву Николе Петровића.

Air Pink, Air Emeralds и Star Fly Wings нису више на листи овлашћених ваздухопловних оператера, коју објављује Директорат цивилног ваздухопловства Србије, пише Н1.

Директорат је, иначе, надлежан за издавање сертификата ваздухопловног оператера, који је, како се објашњава – неопходан за за обављање јавног авио-превоза. Реч је о сертификату AOC-Air Operator Certificate.

Инфомацију о приземљењу авиона Air Pinkа први је објавио недељник Радар.

Осим Air Pinkа, који је у власништву Жељка Митровића (48,02%), Пинк Медија групе (1,98%) и Александра Илића (50%), без дозволе су остале још две компаније: Air Emeralds, у власништву Air Pinkа (100%) и друга, Star Fly Wings, која је у власништву Николе Петровића, иначе кума председника Србије Александра Вучића.

На сајту европске регулаторне агенције – Агенције за безбедност ваздухопловства Европске уније (ЕАСА) – све три компаније и даље се налазе на листи овлашћених компанија за обављање комерцијалних летова у земље Европске уније. Међутим, ова листа овлашћених авио-компанија из трећих земаља (ван ЕУ) је последњи пут ажурирана 27. фебруара у 9 часова ујутру.

Преостале три српске приватне авио-компаније које, уз Ер Србију, имају дозволу за обављање летова на територији ЕУ, и даље су на листи овлашћених оператера Директората цивилног ваздухопловства Србије.

То су MPC Air, у власништву бизнисмена Петра Матића, затим Prince Aviation, у којој удео у власништву од 33,34 одсто имају Веселин Јевросимовић, власник Комтрејда, и држављани Србије Ђорђе Јовановић (33,33%) и Слободан Стричевић (33,33%), као и Tinadar Aviation у власништву два физичка лица: држављанина Летоније Арнолдса Мингинса (49%) и Немање Јовића (51%) одсто.