Прочитај ми чланак

Прво основно тужилаштво донело одлуку: Вучићев кум Никола Петровић неће одговарати

0

Прво основно тужилаштво у Београду саопштило је данас, након упита портала Нова.рс, да неће кривично гонити кума председника Александра Вучића Николу Петровића због саобраћајне несреће на Дедињу коју је изазвао пре готово годину дана.

У саопштењу Првог тужилаштва наводи се између осталог да ће Никола Петровић одговарати само прекршајно, те да није утврђено да је у тренутку удеса био пијан и дрогиран.

Тужилаштво је ове наводе правдало следећим речима:

„Из налаза и мишљења и допуне налаза и мишљења вештака психијатра произилази да се алкохолемија највероватније кретала у интервали од 0,1 до 0,2 промила, што је испод дозвољеног нивоа алкохола у крви сходно члану 187 Закона о безбедности саобраћаја на путевима, те да је критичном приликом алкохол био у фази ресорпције, а да се не може са сигурношћу утврдити да ли је осумњичени управљао својим возилом и под дејством опојних дрога, с обзиром на то да постојање метаболита кокаина у урину не одређује време када је кокаин конзумиран, већ само показује да је кокаин присутан у урину, али не и у крви. Такође, наведено је да кокаин има дејство само док се налази у крви, тј. пре разградње“, наводи се у саопштењу.

Са друге стране, полицајка Катарина Петровић својевремно је обелоданила јавности извештај са увиђаја несреће на којем се може видети да је Петровић у тренутку удеса имао 0,41 промил алкохола у крви и да је био позитиван на кокаин.

Такође, у саопштењу тужилаштва наводи се и да ће против Николе Петровића бити обустављен кривични поступак и бити покренут прекршајни.

„У поступку спровођења доказних радњи утврђено је да оштећене критичном приликом нису задобиле повреде у судско-медицинском смислу, као и да је на возилу којим је управљала оштећена проузрокована имовинска штета која не прелази износ од 200.000,00 динара, из којих разлога се у радњама осумњиченог Николе Петровића не стичу битна обележја кривичног дела Угрожавање јавног саобраћаја члан 289. Кривичног законика, већ битна обележја прекршаја из Закона о безбедности саобраћаја на путевима, те је Прекршајном суду у Београду поднет захтев за покретање прекршајног поступка против Николе Петровића поводом наведеног догађаја“, наводи се у саопштењу тужилаштва.