Прочитај ми чланак

АПЕЛ: СРБИЈА МОРА ДА ГАРАНТУЈЕ БЕЗБЕДНОСТ РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

0

Учесници скупа „Република Српска – између рата и мира“ одржаног у Београду 28. септембра, упозоравају да су изостале адекватне реакције надлежних после застрашујућих претњи ликвидацијом председника Републике Српске. Појачани напади на државност РС достигли су размере хистерије, а прилике у БиХ кренуле су у правцу који прети да се отргне контроли. Тако су не само грађани БиХ, већ и цео регион, доведени у стање наглашене опасности и предратне психозе.

saborni_hram_banjaluka

Сматрамо да претње ратом, које су пласиране како би српски народ био заплашен и обесхрабрен да изађе на референдум, у овом тренутку нису реалне. Али постоји реална опасност од изазивања ексцеса; од бруталног угрожавања физичке сигурности легитимних представника РС па до провоцирања међунационалних и других сукоба. Све то би у наредном периоду могло да резултира и крвопролићем.

Република Српска није проузроковала кризу. Она је само у духу демократске политичке праксе предузела неопходне мере како би били заштићени легитимни интереси српског народа западно од Дрине. Такво одмерено и неагресивно понашање поздрављамо. Али упозоравамо Бањалуку и поготово Београд, да не потцењују сву опасност и погибељност која произлази из агресивног деловања политичких снага у Сарајеву. Процењујемо да би изостанак енергичне и координиране службене реакције Србије и РС на екстремне политичке захтеве оних који по сваку цену желе да наметну хегемонију и унитаристички концепт БиХ допринео ескалацији кризе и наишао на оправдану, једнодушну и оштру осуду српског народа с обе стране Дрине.

Да до свега тога не би дошло, учесници Скупа апелују:

• На државне структуре РС да буду у пуној приправности, али и да упоредо наставе да у духу Дејтонског споразума траже мирно и одрживо решење кризе у коју је доведена БиХ.

• На радикализоване БХ муслиманске политичаре да обуздају страсти и престану са претњама ликвидацијама, хапшењима и ратом. Таквим неодговорним понашањем они и свој народ доводе у велику опасност, јер ризикују да проузрокују несрећу која ће погодити све грађане БиХ.

• На грађане и политичке факторе РС да не допусте да их у вези са предстојећим локалним изборима и на другим пољима, било ко подели и конфронтира на начин који излази из оквира регуларних политичких надметања. Да би РС из садашњих тешких околности изашла ојачана, нужно је да опстане дух референдумског јединства око виталних националних интереса.

• На официјелни Београд да максимално подржи руководство РС у његовим оправданим напорима да буду заштићени дејтонски принципи, као и да Републици Српској, њеном председнику и другим потенцијално угроженим функционерима, пружи све потребне безбедносне гаранције. То би представљало фактор одвраћања а не претњу било коме.

Мир и сарадња између Срба и муслимана нису само кључ стабилности БиХ већ и читавог нашег региона. Уверени смо да би прихватањем овог апела мир био очуван, а основи за продубљивање сарадње унапређени.

Потписници:

Драгомир Анђелковић

Стевица Деђански

Бранко Радун

Драган Коларевић

Радован Калабић

Митко Арнаудов

Жељко Цвијановић