Прочитај ми чланак

АНГЕЛА ПОСЛЕ СУСРЕТА СА НИКОЛИЋЕМ И ДРУГОСРБИЈАНЦИМА уз присуство Вучића напустила Србију

0
nikolic merkel vucic i drugosrbijanci

Фото: Танјуг

Сусретом са председником Србије Томиславом Николићем, немачка канцеларка Ангела Меркел наставила је посету Београду.

Председник Србије је немачку канцеларку Ангелу Меркел примио у Палати Србија, где су у разговарале делегације двеју земаља, јавио је РТС.

Председник Томислав Николић ће у сусрету са канцеларком Ангелом Меркел изразио задовољство због изузетно добрих билатералних односа Србије и Немачке, укључујући и привредну сарадњу, саопштено је из Службе за сарадњу председника Републике.

„Председник ће је затражо од немачке канцеларке подршку за отварање поглавља и изразити жељу Србије да преговарачки процес добије већу динамику, укључујући и динамику отварања преговарачких поглавља у току ове и наредне године“, наводи се у саопштењу.

У саопштењу Службе за сарадњу с медијима председника Србије се даље наводи да „поред различитог виђења проблема Косова и Метохије, две земље немају отворених билатералних питања“.

„Немачка је други европски спољнотрговински партнер са 3,2 милијарде евра размене уз тренд стабилног раста, за који се очекује да ће износити око пет одсто годишње. На српском тржишту тренутно послује 370 великих немачких фирми, а долазак Лидла и Тениса у Србију је сигнал да Србија представља изузетно атрактивну дестинацију за немачке инвеститоре“, саопштено је даље.

Генералан став немачких компанија које делују у Србији, како се наводи, јесте да су у основи оне задовољне својим досадашњим радом и да би чак 87 одсто њих поново инвестирало у Србију.

„У наредном периоду Србија би требало да настави започету сарадњу с немачким фирмама у области аутомобилске индустрије и снабдевачима ауто индустрије, енергетике, саобраћаја и железнице, али и да успостави сарадњу са фирмама које су већ понудиле обуку наших кадрова у електроници, машинству и програму коришћења соларне енергије“, пише у саопштењу.

Немачка канцеларка Ангела Меркел јуче је стигла у Београд.

Њој је приређен свечани дочек испред Палате Србија, где је дочекао премијер Александар Вучић.

У разговору с Вучићем, Меркелова је рекла да Београд може да рачуна на подршку Берлина на путу ка Европској унији.

Вучић испратио Ангелу Меркел на аеродрому „Никола Тесла“

Председник владе Србије Александар Вучић испратио је немачку канцеларку Ангелу Меркел на београдском аеродрому.

Ангела Меркел јуче је одмах по доласку у Србију имала састанак с Алексаднром Вучићем.

Премијер је, на свом Твитер налогу, написао да је Србија задовољна посетом немачке канцеларке.

„Задовољни смо посетом канцеларке Меркел, њеном оценом реформи које спроводимо и подршком нашем европском путу“, навео је Вучић.

Раније јутрос немачка канцеларка је одржала састанак са представницима прозападног НВО у хотелу Хајат.

Извор: РТС, Танјуг