Прочитај ми чланак

АНГЕЛА МЕРКЕЛ НЕЋЕ ПРОТИВ СРБИЈЕ: Србија је кључна за Балкан…

0

Немачка канцеларка Ангела Меркел поручила је јуче председнику Александру Вучићу да наша земља може да настави да рачуна на пуну подршку Берлина и да Немачка нипошто неће ићи против Србије

Сусрет двоје државника најављиван је као један од најтежих разговора који би могао да доведе чак и до захлађења односа Београда и Берлина, али то се јуче није десило. Напротив, канцеларка Меркел је након састанка са српским колегом јавно поручила да је Србија за њу кључна земља Балкана, која се пита и за Косово, али и за БиХ!

Вучићу, зови ме 
у свако доба

Председник Вучић је пренео и да му је немачка канцеларка рекла да има ту слободу да је позове кад год то пожели, али да он ту могућност не жели да злоупотребљава.
„Можеш да ме позовеш кад хоћеш“, рекла је Меркелова Вучићу и приметила да он не користи ту прилику.

Тесна сарадња

Једна од најмоћнијих политичарки света и свакако најутицајнија личност у ЕУ поручила је Вучићу да посебно подржава његове напоре да нађе мирно и компромисно решење косовског проблема.

– Србија је кључна земља региона са којом Немачка тесно сарађује. Србија има кључну улогу на Косову и у Босни и Херцеговини и зато је важно да тесно и интензивно размењујемо мишљења – истакла је немачка канцеларка.

Она је додала да је „договорено да се у првој половини ове године води интензиван дијалог са Србијом и земљама региона“, пошто је Бугарска као приоритет свог председавања ЕУ поставила приближавање Западног Балкана.

Компромис

Београд ће искористити сваки милиметар простора за налажење компромисног решења за питање Косова и Метохије, јер је то наша обавеза, поручује Марко Ђурић шеф Канцеларије за КиМ

Анализирајући разговор са најмоћнијом женом света, председник Вучић је истакао да ће наша земља дати све од себе да се избегну било какви сукоби на Балкану.

– Захвалан сам канцеларки Меркел на заинтересованости и личној огромној пажњи коју поклања Србији и региону. Немачка је за нас најважнији партнер. Србија је потпуно посвећена миру и стабилности. Било какав сукоб на Балкану вратио би наше земље и народе бар 100 година уназад. Даћемо све од себе да се тензије и дестабилизација избегну по сваку цену – навео је Вучић, уз оцену да је Србија спремна за компромис, али да су за њега потребне две стране:

– Потребно нам је да сем договора Срба и Албанаца, имате и сагласност и договор Немаца, Француза, ЕУ, Американаца, Турске, Русије, али и да о свему томе буде обавештена и Кина. И онда да сви ти фактори буду сагласни – рекао је Вучић.

Он је пренео да је његова саговорница нагласила како би било јако важно да Србија учествује на самиту ЕУ у Софији.

– Замислите да дођу све земље ЕУ, јер ће и са Шпанијом да направе неки договор и да дођу представници Приштине и свих са Западног Балкана… Каква би то била штета и колико би лоше било за Србију да нас нема тамо. Свакако ћемо бити представљени на, надам се, највишем нивоу – навео је Вучић.

Искрене намере о КиМ

Коментаришући резултате овог састанка, каријерни дипломата Зоран Миливојевић каже за Информер да је позиција Србије сада много јаснија.

– Потврдило се да је интерес Меркелове разговор о стању у региону, и то у светлу стратегије проширења ЕУ. Јасно је да нема проширења ЕУ на Балкан без Србије, јер смо ми кључна земља. Питање Косова у том светлу остаје најважније и верујем да је председник Вучић успео да убеди канцеларку о нашим искреним намерама и доброј вољи за решењем, као и да Србија остаје гарант мира и стабилности, стратешки опредељена за чланство у ЕУ – истиче Миливојевић.

Четири теме с Меркеловом

* Косово и Метохија
* Билатерални и економски односи
* Ситуација у региону
* европске интеграције

После овог састанка, наводи он, ближи смо уверењу да је могућ компромис око Косова и да смо ближи решењу које би одговарало обема странама.

Трговинска размена 4,3 милијарде евра

Само током прошле године трговинска размена Србије и Немачке достигла је четири милијарде и 343 милиона евра, а у прва два месеца ове године увећана је за 12,6 одсто. – До краја године може се очекивати да достигне и читавих пет милијарди евра. Немачка је за Србију најважнији партнер и најзначајнија земља у ЕУ – истакао је Вучић.