Прочитај ми чланак

АНДРЕЈ ПЛЕНКОВИЋ:Поново други народи бирају хрватског представника у Председништву

0

Председник Владе Хрватске изјавио је данас, поводом резултата избора за Председништво БиХ, да му је жао што се поновио сценарио да припадници једног конститутивног народа на територију Федерације БиХ бирају представника другом, односно хрватском народу.

Жао ми је да се и овај пут поновио сценариј који смо већ видели. Поновно смо се, захваљујући правном оквиру, довели у ситуацију да припадници једног конститутивног народа на територију Федеарције бирају представника другом, односно хрватском народу, рекао је Пленковић и честитао свима који су изабрани на различите фукције, пренео је Н1 Хрватска.

Он је додао да „то није добро“, да је циљ свих у БиХ да се сва три конститутивна народа осећају добро, да су привржени њиховој домовини, а то је БиХ, коментарисао је Пленковић.

Хрватски премијер сматра да је Драган Човић радио добар посао и да је за то требало да буде награђен.

Мислим да је досадашњи представник хрватског народа Драган Човић направио кључне искораке, уз подршку и Републике Хрватске, на путу БиХ према ЕУ. Мислим да је и та чињеница могла и требало да буде хонорисана, оценио је Пленковић.

Рекао је да ће наставити сарадњу с институцијама БиХ, гајити добре и квалитетне односе, али да ће се исто тако залагати за принцип конституивности свих народа, посебно Хрвата који су најмалобројнији.

Упитан како мисли да сарађује с Жељком Комшићем који је у кампањи доста критиковао Хрватску, Пленковић је рекао: „Видећемо, нека се прво конституишу власти у БиХ“.

„БиХ је нама суседна земља, пуно нас веже, сви наши потези, посебно ове Владе, били су врло пријатељски. Подржавамо БиХ више него било која друга чланица Европске уније. Већег, искренијег савезника међу чланицама ЕУ БиХ сигурно нема“, закључио је Пленковић.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!