Прочитај ми чланак

Анђелковић: Озбиљни и континуирани протести највише плаше Вучића

0

Озбиљни и континуирани протести највише плаше председника Вучића. Они не морају да буду увек велики, нити мора да се шета, каже аналитичар Драгомир Анђелковић.

Опозиција окупљена око изборне листе “Србија против насиља” најавила је за 16. јануара нови протест због сумње у регуларност избора одржаних 17. децембра.

„Ми смо данас имали састанак наше коалиције и договорили смо се да позовемо све грађане 16. јануара, на дан убиства Оливера Ивановића. Видећемо која је још то форма. Избарали смо погодан датум, па ћемо јавност обавестити са више детаља нарадних дана“, рекао је Понош у емисији „Студио лајв“ на телевизији Н1.

То значи да ће се направити двонедељна пауза, а један од вођа опозиције Драган Ђилас је за Нову годину изјавио да протести „сигурно неће бити свакодневни“.

Оваква најава подсећа на протесте „Један од пет милиона“ и „Србија против насиља“ који су се одржавали једно недељно, а после неколико месеци су завршени без жељеног резултата демонстраната.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да су протести једини начин да Александар Вучић прихвати поновљене изборе или да буде присиљен да прави компромисе.

Она каже да је потребан озбиљан и континуиран протест као и неки вид пасивног отпора јер се председник Вучић плаши озбиљних протеста.

„Свет је свестан да се десила крађа на изборима и то је још један разлог зашто опозиција не сме да позива на престанак протеста“, каже Анђелковић за Н1.

Он каже да нису нужна увек велика окупљања и шетње, а да би узор могли да буду амерички грађански протести из ’60-их година против расне дискриминације.

„Грађани треба да блокирају државне органе, да их не признају и да их сматрају узурпаторским. Опозиција са своје стране не би смела да уђе у Скупштину, нити да прихвати мандате јер би тако прихватили легитимност истих. Треба да инсистира, не на новим изборима, већ на поновљеним“, каже саговорник портала Н1.

Анђелковић наводи да би опозиција могла да пошаље писмо свакој чланици Европске уније, Европском парламенту, Европској комисији јер би такве ствари држале ову тему у фокусу, а ударци које би добијао из Европе били би веома непријатни по Вучића.

„Он избегава да квари своју слику и слику садашње власти у Европи, а ово би било непријатно подсећање на оно што се дешава у Србији“, оцењује.

Председници Владе Ани Брнабић је 9. јануара писала Партија европских социјалиста (ПЕС) која је навела да је од избора Влада Србије настојала да умањи значај пријављених кршења и „потисне гласове који говоре у одбрану демократије и владавине права у Србији“.

Анђелковић каже да шетње нису нужно једини облик протеста, а да би ефектни били перформанси, манифестације…

„Констатно скретање пажње јавности је најважније и наравно – без насиља, пошто би оно било изговор за репресивно понашање“, указује Анђелковић.

Подсетимо, недавно је Радомир Лазовић из Зелено-левог фронта рекао да ће се борба организовати у три правца. То су: међународна подршка за формирање независне међународне комисије за истрагу крађе и спровођење препорука за нормалне изборне услове, затим институционална борба и обраћање свим правним инстанцама, као и притисак протестима и другим акцијама на улици.

“Ова три правца би требало да се спроводе паралелно, тако да једни друге подржавају, а све са циљем да се одбрани изборна воља грађана”, навео је Лазовић недавно за дневни лист Данас.

С друге стране, председница Независног друштва новинара Војводине Ана Лалић оценила је да је одлука о паузирању опозиционих и грађанских протеста због сумњи на изборну крађу била лоша и додала да се „емоције не смеју паузирати“.

„Узимање паузе у протесту је контрапродуктивно. Већина грађана је на улице изашла из беса, револта, очаја, разочарања… Дакле, изашли су из емоција, а сада је сулудо да се емоције паузирају. Мора се престати одустајати и узимати паузе за викенде, за славе, преславе Божиће. То није решење, а људи су већ оправдано уморни због свега што се дешава у овој земљи“, навела је Ана Лалић за ТВ Нова.