Прочитај ми чланак

Анђелковић: Готово је, Додик више не може да рачуна на Вучића, предаће и КиМ и РС

0

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић изјавио је данас да је председник Србије Александар Вучић био упознат с намером високог представника за Босну и Херцеговину Кристијана Шмита да подигне оптужницу против председника Републике Српске (РС) Милорада Додика и да се томе није супротставио.

Анђелковић је агенцији Бета казао да су Вучићу важнији лични политички интереси од интереса српског народа у Републици Српској или на Косову и Метохији.

На питање због чега власти у Београду нису реаговале на подизање оптужнице против Додика, Анђелковић је казао да Вучић све време има добру комуникацију с високим представником.

„Вучић начелно подржава Додика и Републику Српску због својих бирача, али у пракси се не поставља као пријатељ ни Додика ни РС. Вучић подржава Шмита иако он нема легитимитет јер га није изабрао Савет безбедности. Истовремено, Вучић у Додику види непријатног партнера, јер му прави проблеме у односима са западом“, оценио је аналитичар.

Анђелковић сматра да се Шмит консултовао с Вучићем пре подношења оптужнице против Додика.

„Шмит и Вучић одржавају добре односе и сигуран сам да је високи представник обавестио председника Србије о намери да подигне оптужницу против Додика и да за то није добио ‘црвено светло’ од Београда. Додик више не може да рачуна на Вучићеву подршку“, истакао је Анђелковић.

Председнику Србије који поклања Косово, додао је, наравно да није стало ни до Републике Српске.

„Вучић се заклиње у Косово и Републику Српску, а у ствари то су за њега монете за поткусуривање које би дао зарад личног опстанка на власти и после тога мирног одласка с власти како му Американци не би правили проблем“, закључио је Анђелковић.

Тужилаштво Босне и Херцеговине подигло је 11. августа оптужницу против председника Републике Српске Милорада Додика и директора Службеног гласника Милоша Лукића, који се терете за кривично дело неизвршавање одлука високог представника БиХ.

Оптужница је достављена суду на потврђивање, а предвиђена казна за то кривично дело износи од једне до пет година затвора.

Из Додиковог кабинета оптужницу су оценили као „директан покушај“ да се „пониште“ институције Републике Српске.

Повод за подизање оптужнице је била објава у Службеном гласнику о непоштовању одлука високог представника у Републици Српској.