Прочитај ми чланак

АМФИЛОХИЈЕ: Ордeн Вучићу непримерен, патријарх му га је доделио из једног разлога

0

Питање Косова и опстанка цркве и народа тамо није једноставно, али је став цркве и њеног Сабора о Косову јединствен и „кристално јасан“, казао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије, који је уједно и егзарх Пећког трона.

За Подгоричке Вијести говорио је о актуелној теми односа СПЦ у Црној Гори са влашћу после усвајања Закона о слободи вјероисповести крајем децембра. Остао је при ставу да је непримерено да се Александру Вучићу додели орден Св. Саве на прослави 8 векова аутокефалности СПЦ, али и да сматра да га је патријарх уручио како би српског председника „опоменуо и обавезао“ за будуће поступке према питању КиМ.

Колико је сукоб око схватања Вучићеве политике према Косову поделио СПЦ? Да ли то што га Ви оштро нападате, а Иринеј одликује, одражава раскол, јер је тешко на таквом нивоу ово бранити само разликом у мишљењима? – било је питање Вијести.

„Раскол је претешка ријеч. А у овом случају и нетачна“, казао је митрополит.

„Што се тиче става цркве и њеног Сабора о Косову – он је јединствен и кристално јасан. Ако сам добро схватио, и тај орден – који ја и даље сматрам непримјереним и коме сигурно није било мјесто на онаквој светковини – српски патријарх је уручио господину Вучићу у жељи да га опомене и обавеже, у погледу његових будућих поступака везаних за политику према Косову. Ја то тако схватам и у том смислу трудим се и покушавам да разумијем његову светост.

На питање зашто се у Србији води кампања против њега, митрополит каже како не сматра да се против њега води „нека нарочита кампања“, поготово „би такво нешто било тешко везати за Србију“, те да политичка размимоилажења са „делом политичког врха“ Србије не доживљава лично.

„Уколико тренутно имам размимоилажење са дијелом политичког врха Србије, то никад не доживљавам лично. Сви се ми трудимо, у мјери наших могућности, да радимо за добробит народа и наше помјесне цркве, поготово тамо на Косову и Метохији.

Србија – то је моја кућа, казао је митрополит. „Увијек била и данас је“.

О Закону који је усвојен крајем децембра у црногорској скупштини, каже:“

Домовина се брани поштовањем правног поретка, а ово што су сад изгласали управо је права бомба у правни поредак Црне Горе. А све у име заокружења, наводно, ”црногорског идентитета”. Као да желе да поруче да је пљачка – наш идентитет. Можда њихов, једног малог, уског круга људи на власти, али не и овог народа“.