Прочитај ми чланак

Америчким лобистима скоро два милиона долара из Србије

0

За три године лобирања у САД Привредна комора Србије (ПКС) платила је фирми "Jorktaun Solutions LLC" 1,3 милиона долара, а до краја 2022. за њене услуге издвојиће још пола милиона долара, показују подаци.

На списку контаката, које је та лобистичка фирма пријавила у вези са Србијом, налази се и Ричард Гренел, тадашњи специјални изасланик америчког председника за Србију и Косово, и Метју Палмер, у то време специјални представник за Западни Балкан.

У званичном америчком регистру FARA, у ком су регистровани сви лобисти из САД и објављени њихови уговори, нема информација да је Влада Србије са неком лобистичком кућом у тој држави направила аранжман. Међутим, то је учинила Привредна комора Србије која је склопила више уговора са фирмом „Jorktaun solutions“ и то за 2019, 2020, 2021. и 2022. Последњи је потписан пре само осам дана.

Према том документу, та фирма је у обавези да обезбеди “стратешко саветовање везано за теме којима се бави ПКС, а које утичу на америчко-српске економске односе”. То укључује, како се даље наводи, “питања менаџмента и владиних послова, за које се очекује да укључе контакт са службеницима Владе САД и релевантним представницима приватног сектора”.