Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКИ ПРОФЕСОР: Могерини ће бити крива ако дође до насилног сукоба на Косову

0

Професор на Универзитету Колумбија Давид Филипс је оценио да шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини није испунила своју улогу у дијалогу Београд и Приштине.

„Њени напори су до сада били безуспешни. Посредник треба да буде активнији, да води покретну дипломатију а не само да организује сусрете у Бриселу“, казао је Филипс.

Филипс који је директор Института за мир Универзитету Колумбија у Њујорку и добар познавалац прилика на Балкану, рекао је да је дијалог нетранспарентан и да САД „треба да копредседавају дијалогом“.

Према његовим речима, „ако дијалог на успе, могуће је насилно сукобљавање Косова и Србије“, а за то ће бити окривљена Могерини.

„Унутрашња расправа на Косову о промени граница је довела до велике збуњености. Косовски политичари треба да се усредсреде на нормализацију, што подразумева признање Косова од стране Србије у садашњим границама“, рекао је он.

Косовски политички аналитичар Астрит Гаши сматра да је Могерени пристрасна у корист Србије и да је њена „кредибилност као посредника скоро потпуно опала.

Другачије мишљење о улози Могерини има немачки европосланик Кнут Флекејштајн који сматра да она чини довољно да се односи регулишу.

Он сматра да Могерини жели добро обема странама, косовском и српском народу, преноси приштински портал.