Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКИ ПОДСЕКРЕТАР: Циљ су узајамно одржива признања Косова и Србије?!

0

Амерички државни подсекретар за политичка питања Дејвид Хејл изјавио је данас у Приштини да је став САД да узајамна одржива признања Косова и Србије треба да буду кључни део свеобухватног, обострано корисног споразума Београда и Приштине који мора да допринесе регионалној стабилности.

„Мислимо да се Косово налази испред кључног корака, и да је оно на путу ка праведнијој и просперитетнијој будућности. Свеобухватан, обострано користан споразум Србије и Косова начин је да се достигне та будућност, где кључну улогу игра посвећеност узајамном признању“, рекао је Хејл после састанка са премијером Косова Рамушем Харадинајем, председником Хашимом Тачијем и председником парламента Кадријем Весељијем, преноси Коссев.

Хејл је на састанку са уредницима Коссева, Кохе Диторе и Газете Експрес рекао да је у Београд и Приштину дошао да процени „најбољи начин на који САД могу да имају конструктивну улогу“ у односима две стране.

Он је навео да САД немају став о исходу дијалога Београда и Приштине и додао да ће њега одредити „народ две земље“ преко својих лидера и „других демократских средстава“, те да „то није на САД“.

„Желим да нагласим да су Косово и Србија ти који морају да донесу одлуке које су потребне на том путу и да идентификују теме које ће се разматрати за преговарачким столом. Али, ми верујемо да креативност, флексибилност и признања морају да се остваре, и да одрживи споразум мора да допринесе регионалној стабилности“, казао је Хејл.

Он је навео да Вашингтон ипак да жели да подстакне постојећи напор да се дође до дијалога и процеса који ће довести до суштинског елемента, а то је, како је поновио, „одрживо признање“.

„Подржавамо све што је обострано договорено и корисно за обе стране у смислу коначног исхода“, додао је Хејл.

Он, међутим, није био децидан када је у питању подршка САД споразуму који би подразумевао оно што се у јавности месецима на обе стране представља као разграничење и размена територија.

„Не желим да коментаришем приче, јасно је да је на странама (Косову и Србији) да постигну договор о томе шта ће бити потребно како би се нормализовали односи и постигао договор, што би довело до нормализације и признања које је обострано корисно и договорено, и такав договор ће САД подржати“, рекао је званичник Стејт департмента.

Хејл је казао да нема никаквих информација „да руководства размишљају о употреби насиља за постизање политичких циљева“ и додао да на састанцима јуче и данас у Београду и Приштини није чуо ништа што би могло да изгледа као претња или да сугерише да су политички лидери спремни да користе насиље за остваривање политичких циљева, и да би САД то протумачиле као неприхватљиво.

„Током моје посете и састанака нико није употребљавао такве речи. Све што сам чуо односило се на проналажење пута ка миру и стабилности. То је оно што сам ја чуо, док би све остало било узнемирујуће. Тако да ми је драго што сам чуо то. Мислим да је сада важно да стране размишљају о томе како да пронађу начин доласка до тог циља. На том путу постоји много препрека и мислим да су обе стране доказале да су довољно јаке, а сада је време да покажу да су довољно паметне како би се наставило са преговорима“, навео је Хејл.

Он је рекао и да је Вашингтону стало до свих људи у региону, да је тако већ годинама и да су сви циљеви и напори САД створени ради постизања мира и стабилности и избегавања могућности настајања нових трагедија и поновног повратка у прошлост у којој су сви патили.

„Ми та сећања носимо са собом, а још битније и ви. Очекујемо од руководства у околним земљама, али и на самом Косову да ураде све што је у њиховој моћи како би избегли могућност повратка у такво стање. Ми не мислимо да постоји реалан страх да ће до тога доћи. Ми верујемо да руководство жели да надје путеве који воде ка успостављању још јачег мира и стабилности. И због тога смо оптимистични“, додао је Хејл.