Прочитај ми чланак

AMEРИЧКИ МЕДИЈИ О МАКРОНУ: Њега више нико не слуша, сатеран је уз зид…

0

Председник Француске Емануел Макрон је данас сазвао хитан састанак због насиља у Паризу током суботњих демонстрација покрета "Жути прслуци" када је ухапшено готово 400 људи, а повређено више од 130.

Центар Париза је био „зона борбених дејстава, и вандализма“ чак и над Тријумфалном капијом, уз паљење више десетина аутомобила, пљачку продавница и уништавање приватних кућа и кафеа.

Макрон ради решавања демонстрација организованих широм Француске, разматра и ванредно стање – пита амерички сајт вести „Вафингтон пост“.

По локалним властима, то су најгори нереди у Паризу још од 1968. године.

Без обзира на природу мера које ће предузети, Макрон је, пише „Вафингтон пост“, „извесно у тешком положају“, али ипак не одустаје од својих финансијских циљева: „Процес не мења… остаје повећање пореза на гориво“, рекао је он.

Многи, међутим, примећују да је главни проблем Макрона што га више нико не слуша, што његови говори, као и он сам, не допиру до велики масе француског народа који жели „дела, а не речи“ и сматра да је власт „искључила“ народ из сопствене стварности у којој грађани живе.

Осим тога, по анкетама, 80 одсто Француза подржава ‘жуте прслуке’ који покушавају да се организују тако да могу бити и званично представљени. Први покушај, са осам представника региона, није опстао.

Други покушај 10 „жутих прслука“ објављен је данас као апел у листу „Журнал д диманш“. Кажу за себе да су „слободни Жути прслуци“ и да су „активни грађани који су часни представници Француске која трпи и осећа се напуштено“.

„Жути прслуци“ траже отварање дебате о пореским и социјалним питањима.

Траже и израду студија о могућностима превоза по регионима Француске, један по један, и уз организовање разговора у сваком региону. Захтевају и организовање редовних референдума о главним друштвеним питањима у земљи.

„Жути прслуци“ пишу да осуђују свако насиље и сматрају да „влада на гнев не би требало да одговори себичном безизлазном политиком“.

На крају саопштења „Жути прслуци“ нуде дијалог премијеру Едуару Филипу и целој Влади и закључују да желе „брз договор, да би се привреда опоравила пре празника“.

Десничарска опозиција, Републиканци Лорена Вокиеа су поновили позив за референдум о еколошкој и фискалној политици Емануела Макрона. Марин Ле Пен је тражила састанак с Макроном заједно с другим лидерима опозиционих политичких партија.

Левичарска опозиција, на челу с лидером Социјалистичке партије (ПС) Оливијеом Фором тражи да се разговара с представницима грађана о проблему њихове куповне моћи. Беноа Амон, шеф групације „Генерација-е“, позвао је на национални дијалог са „Жутим прслуцима“, синдикатима и невладиним организацијама о куповној моћи, прерасподели богатства и „еколошкој транзицији“ на гориво које мање загађује.

Жан-Лик Меланшон, шеф радикално левичарске „Непоколебљиве Француске“, тражи да се поново уведе порез на велику имовину, и поздравио је то што је „револт грађана“ натерао „Макрона и свет новца да задрхте“.

Пред свим тим захтевима, од којих је већина на столу већ неколико дана, Влада је до сада остала непоколебљива и нема.

Док су први сукоби у суботу ујутро избијали на Шанезелизеу, портпарол владе Бенжамен Грива је поновио да ће Влада одржати свој курс, подсетивши на социјалне мере које је најавила пре неколико дана.

Емануел Макрон који је део свог политичког капитала изградио на својој способности да спроводи реформе, не престаје да понавља да неће попустити, како каже: супротно својим претходницима на месту шефа државе.

„Али, да ли тај став може опстати после суботњих догађаја, док чак и посланици владајуће већине, од којих су неки под нападом своје изборне базе у унутрашњости, траже попуштање владине политике?“ – пита на крају сајт вести „Вафингтон пост“.