Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКИ КОНГРЕСМЕН И ГЕНЕРАЛ: Срби, пут вам је према Западу

0

Долазак Стива Стиверса у Србију прошао је донекле неопажено, а управо у рукама тог америчког конгресмена и бригадног генерала Националне гарде Охаја могао би да буде „кључ добрих односа САД и Србије”.

Наиме, Стиверс би до краја године требало да преузме председавање српском кокусу у САД, с обзиром на то да се конгресмен из Тексаса Тед По повлачи с те функције.

О томе какви су тренутно односи САД и Србије, какву улогу игра Национална гарда Охаја, зашто је ЦИА скинула ОВК са листе терористичких организација, Стиверс је опширно причао приликом предавања на београдском Факултету за безбедност.

– Партнерство Националне гарде Охаја и Војске Србије траје готово већ 12 година. Имали смо више од 30 заједничких операција и вежби, као и заједничку медицинску мисију у Анголи. Колико сам упознат, тренутно радите на новој националној безбедносној политици, а председник Вучић је вашу земљу поставио на пут војне неутралности, као и на пут ка чланству у ЕУ.

С обзиром на то да се ОВК некада налазила на терористичкој листи ЦИА, али и да је практично без објашњења 1998. скинута с исте, студенте је интересовало који су фактори били пресудни у поменутој одлуци.

– Ми нашу листу терористичких организација често мењамо, на свакодневној бази се убацују и скидају имена с ње. Има пуно компликованих фактора који одређују ко ће бити на листи. Заиста не знам како је дошло до тога да се ОВК скине с ње – навео је Стиверс, а затим дао додатно објашњење.

– ОВК је скинута са листе након што се америчка делегација предвођена Ричардом Холбруком пред камерама срела са борцима ОВК. Претпостављам да је постојао политички притисак да се уклоне са листе терористичких организација како се америчка делегација не би обрукала, али подвлачим да заиста не знам зашто је то на крају урађено.

Србија храни свет

– Желим да САД и Србија наставе да граде добре економске, културне и политичке везе. У том погледу имате компанију НЦР из Охаја, која у вашој земљи запошљава на хиљаде људи, и управо су дошли у Србију јер одатле могу да иду и на Запад и на Исток. Када погледате вашу пољопривреду, имате три милијарде евра размене са другим земљама, ви практично храните свет.

На питање колико су битни национални кокуси и колико је утицајан српски кокус, Стиверс је одговорио:

– Веома су битни за слање порука и градњу пријатељства. Као што знате, ја сам члан српског кокуса, а с обзиром на то да се Тед По повлачи, питао сам да ли могу ја да преузмем ту функцију. Мислим да могу да будем снажан глас који ће радити на пријатељским односима САД и Србије, због улоге у гарди, али и чињенице да долазим из Охаја. Веома ценим пријатељство са Србијом, у сваком погледу – војном, економском и политичком.

Питање пропаганде је било незаобилазно, а амерички конгресмен је дао интересантно објашњење.

– Некада су припрема за напад вршене путем артиљерије, а сада се то ради пропагандом и сајбер-нападима. Поједини људи, организације и земље желе да искористе ситуацију на Балкану и пропагандом гурну људе у различитим правцима. Најбоље што можемо да урадимо јесте да на све информације гледамо из критичког угла. Ето, амбасадор Скот је саставио листу таблоида који овде у вашој земљи свашта пласирају, па тако можете наћи како САД и ЦИА планирају да убију председника Вучића, а то заиста није истина. С друге стране, када сам био овде прошле године и кад смо донирали медицинску опрему клиници, то је једва испраћено. Слобода медија мора да постоји, али ми морамо боље да причамо нашу причу, односно да износимо чињенице. Ако су САД и ЕУ највећи донатори у Србији, људи то морају да знају. Председник Вучић покушава да уради оно што је у најбољем интересу српског народа и логично је да се у томе, када је реч о економији, гледа ка Западу. То је једина опција да се иде напред, поготово за економију која расте. Ако погледате на исток, шта ће бити када нестане гаса и нафте, а да ли га и сада они својим „пријатељима” деле бесплатно.