Прочитај ми чланак

Америчке обавештајне службе: У 2024. могуће отцепљење РС, сукоб Србије и Косова

0

Канцеларија директора националне обавештајне службе (ОДНИ) објавила је данас годишњу процену претње Обавештајне заједнице САД за 2024.

У одељку који се тиче потенцијалних унутардржавних превирања на страни 27 наводи се да „немири унутар државе—било да су засновани на домаћим немирима, економском незадовољству или изазовима управљања може да подстакне циклусе насиља, побуна и унутрашњих сукоба“.

Истакли су неколико случајева који ће имати потенцијал за већи утицај по глобалну безбедност и потенцијал за акцију Сједињених Држава, њених савезника и партнера.

Западни Балкан ће се вероватно суочити са повећаним ризиком од међуетничког насиља током 2024, упозорава се у извештају ОДНИ. Националистички лидери ће вероватно погоршати напетост због своје политичке предности и спољних актера што ће их ојачати да искористе етничке разлике не би ли повећали свој регионални утицај или осујетили веће интеграције Балкана у ЕУ или евроатлантске институције.

Извештај подсећа на сукобе између српских националиста и тзв. косовских власти који су довели су до смрти и повреда, укључујући повреде мировних снага НАТО-а, у 2023. години

Указује се и да лидер босанских Срба Милорад Додик предузима провокативне кораке да неутралише међународни надзор у Босни и Херцеговини и обезбеди де факто сецесију за своју Републику Српску.

"Dodik bi mogao da pokrene secesiju u BiH ove godine, veliki rizik od novih sukoba između Srbije i Kosova": Obaveštajne agencije SAD objavile izveštaj za 2024. 2

Његов поступак би могао подстаћи вође бошњачког становништва да ојачају сопствене капацитете да штите своје интересе и могуће доведу до насилних сукоба који би могли да да угрозе одржавање мира, стоји у извештају.