Прочитај ми чланак

Америчка сенаторка после разговора с Вучићем тражи хапшење Радоичића: Потерница…

0

Америчка сенаторка Џин Шахин, која се у Минхену сусрела и разговарала са председником Србије Александром Вучићем, истакла је на панелу на Минхенској безбедносној конференцији да је Милан Радоичић признао саучесништво у дешавањима у Бањској 24. септембра и да он мора бити ухапшен.

„Он (Милан Радоичић) је признао саучесништво у ономе што се догодило 24. септембра и убиствима. За то сада треба да одговара. Србија и Косово треба да сарађују на томе сада“, рекла је она јуче, након одвојених разговара са српским председником Александром Вучићем и косовским премијером Аљбином Куртијем.

Вучић је јуче објавио на друштвеним мрежама да је у Минхену имао отворен и садржајан разговор са сенаторима Џин Шахин, Питом Рикетсом и Крисом Марфијем.

Навео је да су теме разговора биле односи Србије и САД, и његова забринутост за безбедност српског народа на Косову и потребу за наставком дијалога.

Вучић, међутим, није поменуо да је Милан Радоичић – очигледно, био најважнија тема разговора.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Позивајући се на наводе ИНТЕРПОЛ-а, косовски министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља изјавио је да су сва осумњичена лица за напад у Бањској убачена у систем међународних потерница.

„Одговорност за организацију и извођење терористичког напада 24. септембра у којем је убијен наредник Африм Буњаку је од суштинског значаја“, поручио је Свечља, преноси КоССев.Наглашава да се кажњавање налогодаваца, организатора и извршиоца напада мора догодити што је пре могуће као гаранција, како додаје Свечља „непонављања сличних терористичких аката“.

Иако се Свечља позива на званично обавештење ИНТЕРПОЛ-а, оно није објављено на сајту, као и Твитер налогу ове организације. Уједно, у за јавност доступној бази података ИНТЕРПОЛ-а о особама за којима се трага нема нових осумњичених за дешавања у Бањској.

Подсећања ради, 24. септембра дошло је до оружаног сукоба између наоружане групе Срба и припадника Косовске полиције. Тада је прво у раним јутарњим сатима на улазу у село убијен наредник редовне јединице Косовске полиције. У овом месту су потом убијена три члана групе Срба, док је више њих рањено и ухапшено.

У међувремену је некадашњи потпредседник Српске листе, Милан Радоичић, преузео одговорност за организацију напада.