Прочитај ми чланак

Амбасадор Мраовић: Етиопија је битна за Србију

0

etiopija

Новоименовани амбасадор Србије у Етиопији Драган Мраовић разговарао је данас, пре одласка на дипломатску дужност, са члановима скупштинског Одбора за иностране послове и поручио да је земља у коју одлази важна Србији не само због чињенице да је седиште Афричке уније, већ због потенцијала који пружа за рад и зараду.

Подсетивши да је Етиопија била друга афричка земља са којом је бивша Југославија успоставила дипломатске односе још 1952. године, после Египта, амбасадор Мраовић је истакао да је та земља један од потенцијалних партнера где се „може радити и зарадити“.

Амбасадор је нагласио да ће му приоритет у раду бити наставак борбе како афричке земље не би у будућности признале независно Косово, подсетивши да је у Афричкој унији 54 државе од којих су 22 признале независност.

„То је велика гласачка машина у Уједињеним нацијама, а већина њих је независно Косово признало под притиском великих сила, посебно САД и Француске“, прецизирао је Мраовић и додао да су званичници Етиопије одговорили америчким колегама да то нису учинили јер им је Србија пријатељска земља, која је поднела велике жртве у прошлости.

Сарадња са Афричком унијом може да буде подигнута на виши ниво у многим областима, посебно на војном и економском плану, а великим силама је интересантна због природних ресурса нафте и гаса, као и због борбе против тероризма, јер је Африка у недавној прошлости постала база терориста и Алкаиде и зато представља безбедносни ризик за цео свет, додао је Мраовић.

Амбасадор је истакао и да ће, одласком у Адис Абебу, бити суочен са два проблема – старим дугом који та држава има према предузећу СДПР за оружје испоручено још 50-их година и нерешеним статусом зграде амбасаде, која је била поклон цара Хајла Селасија Јосипу Брозу Титу.

„То је лепа и занимљива земља, мешавина три расе и културе, у њој углавном живе хришћани који су уточиште пружили муслиманима“, рекао је амбасадор.

Мраовић је навео да је задужен и за друге земље Афричке уније, међу којима су и Џибути, Танзанија, као и Сејшели који су, како је објаснио, за Србију важни због тога што нису признали независност Косова, једини имају почасног конзула из Србије, а Емирати су велики инвеститори.

Шеф посланичког клуба ДС Борислав Стафановић „препоручио“ му је да не иде на Сејшеле због, како је образложио, „већ познатих, али и естрадно медијских разлога“.

Стефановић је истакао и да је Мраовић прави човек на правом месту, каријерни дипломата, који ужива огроман углед међу колегама.

Он је оценио да Србија у Африци не треба да има мање активности од САД и Кине и да је континет који је огроман извор не само за политичку подршку Србији.
Извор: Тањуг