Прочитај ми чланак

Амбасада САД у Београду: Косово легално прогласило независност

0

hasim tacif

БЕОГРАД – Косовски парламент је легално прогласио независност у оквиру легитимног демократског процеса под администрацијом УН, пошто су биле исцрпљене све друге опције, саопштила је данас амбасада САД у Београду поводом недавне изјаве председника САД Барака Обаме о наводном референдуму на Косову.

На питање Танјуга да разјасни недавну Обамину изјаву да се Косово одвојило од Србије тек после референдума организованог у складу с међународним правом и у сарадњи са УН и суседима, амбасада је одговорила:

„Председник је говорио о јединственој ситуацији у вези с Косовом, у којој је независност стечена после вишегодишњих исцрпљујућих преговора и ангажовања, које је предводила међународна заједница.“

„Резолуција 1244 Савета безбедности УН успоставила је специјални законски режим за Косово под администрацијом УН и омогућила политички процес за одређивање будућег статуса Косова, који је обухватао и могућност независности“, наведено је у саопштењу.

„За разлику од Крима, на Косову је постојао легитимни демократски процес, под администрацијом УН, који је укључивао и слободно и правично гласање о конституисању репрезентативног косовског парламента, који је легално прогласио независност пошто су све друге опције биле исцрпљене“, пише у објашњењу.

Обама је у среду, у 40-минутном говору пред око 2.000 званица у Центру лепе уметности у Бриселу, оптужујући Русију да у кримској кризи изврће чињенице када наводи Косово као преседан, изјавио:

„НАТО је интервенисао тек пошто је народ Косова годинама био систематски злостављан и убијан. А, Косово је напустило Србију пошто је организован референдум који није био ван оквира међународног права, већ уз пажљиву сарадњу са Уједињеним нацијама и косовским суседима.“

„Ништа слично томе није се десило на Криму“, рекао је амерички председник, наводећи да руски лидери бране своје акције тврдњама да је Косово представљало преседан и пример мешања Запада у унутрашња питања мање земље.

Међутим, једини референдум за независност Косова одржан је од 26. до 30. септембра 1991. године, у организацији Демократског савеза Косова Ибрахима Ругове.

Том гласању су претходиле промене Устава Србије, којима су смањена права и овлашћења покрајина Војводина и Косово и Метохија, а које су окончане доношењем новог Устава 1990. године.

Српске власти су референдум прогласиле илегалним, али нису ометале његово одржавање, а исход гласања и проглашење независности које је тада уследило није признао нико у свету осим Албаније.

Према подацима које су организатори референдума објавили, 99.98 одсто од нешто више од милион регистрованих бирача изјаснило се за отцепљење.

Косово је прогласило независност 17. фебруара 2008. године, пошто је парламент у Приштини усвојио Декларацију о независности.

(Танјуг)