Прочитај ми чланак

Александар Вучић: Страдала 51 особа, од чега 26 природном смрћу, још 4 особе се воде као нестале

0

Aleksandar-Vucicskupstina48

У поплавама се утопиле 24 особе, једна особа је страдала у клизиштима, а четворо се воде као нестали, рекао премијер Александар Вучић одговарајући на питања посланика. Премијер истиче да је Влада Србије учинила све што је могла да сп асе животе.

Седници присуствује већина чланова Владе, као и премијер Александар Вучић.

Он је на седници рекао да се поплавама утопило 24 људи, укључујући и једног ватрогасца.

У клизиштима је страдао један човек, док се четворо воде као нестали и за њима се трага. У осам општина погођених поплавама и клизиштима природном смрћу умрло је 26 људи, рекао је премијер и саопштио имена страдалих.

Списак жртава поплава

Током поплава страдала 51 особа, обдукцијом установљено да је 24 утопљеника, природном смрћу је умрло 16, а четворо се води као нестало

У поплавама које су нас задесиле било је 24 утопљеника, укључујући и припадника наше ватрогасне службе и на свим телима урађена је обдукција. Од покретања клизишта страдала је једна, а као нестале воде се четири особе. Природном смрћу на територији осам општина преминуло је 26 људи, рекао је јуче премијер Александар Вучић, одговарајући на питање Зорана Живковића.

Он је потом прочитао: „Утопљеници су Ћућус Данка рођена 1931. године, лице је пронађено у Улици Страхињића Бана у Обреновцу; Ђорђевић Лепосава рођена 1946. године, лице је пронађено у Улици браћа Голубовић у Обреновцу; Ђорђевић Радивоје рођен 1938. године, такође пронађено у Улици браће Голубовић; Малић Ђуро, лице рођено 1938. године, пронађено у Вашаришту, Обреновац; Јовановић Никола, рођено 1954 године, пронађено у Пироману, Светозара Станковића 3; Тимотић Живанка, годиште 1932, Вука Караџића 38, Обреновац; Драча Светлана, рођена 1970. године, Мајора Небојше Теповца; Ђокић Радосава, Мајора Небојше Теповца; Ђокић Славко, Мајора Небојше Теповца; Ивановић Станија, Улица доктора Арчибалда Рајса, Обреновац; Трајиловић Даница, рођена 1928. године, Бело Поље, Обреновац; Митровић Милица, рођена 1934. године, Забрежје; Урошевић Боривоје, рођен 1936. године, Книнска 38, Обреновац; Ристичевић Љиљана, рођена 1931. године, Раје Поповића 6; Бирчанин Тијосав, рођен 1933. године, Кнеза Симе Марковића Обреновац;

Говорим сада о утопљењу. Сада имамо Јоксић Станојку, годиште 1951. Вреоци, Лазаревац. Митровић Софија, годиште 1934, пронађена у кориту реке Колубаре, општина Лајковац, такође утопљење. Милосављевић Милета, пронађен у Убу, округ Ваљево, утопљење. Војводић Миленко, река Обница, рођен 1961. године. Милојковић Живорад, Велики Поповићи, округ Јагодина, општина Свилајнац. Дејан Лазаревић, ватрогасац, као што смо рекли, река Јасеница, Крагујевац, Топола. Стојадиновић Босиљка, Предворица, округ Шабац и Величко Дивљачковић, Крупањ, такође утопљење. И Симуновић Милан, рођен 1942. године, покретање клизишта, Брштица, такође, округ Шабац.

Пријављена нестала лица која нисмо успели да пронађемо до сада су: Светислав Стаменовић, годиште 1952, Вукосава Обрадовић, годиште 1949, Милина Ристић, годиште 1943, Владета Милановић, годиште 1975. За њима се наравно трага, што не значи да су то настрадала лица. Имали смо укупно 809 пријава несталих лица и као што видите сем 18 лица која су страдала имамо још само четири лица која нисмо успели да пронађемо.”

Вучић је, одговарајући на питања посланика, рекао да је Влада Србије дала све од себе како би се спасили људски животи и спасило на хиљаде људи истичући да је то њена обавеза и посао, али да је поносан на људе који су то радили и на њихову спремност да раде и да се боре ноћу и дању и поред полуинформација које су стизале, а које, како је рекао, у овој земљи најбоље успевају.

Премијер је прецизирао да је Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије реаговао на време 12. маја 2014. године и пренео свим командантима штабова потребне информације, а да су у ноћи 13. и 14. почеле обилне падавине и почело 24-часовно праћење стања и активирани тимови…

Он је додао да су све снаге ангажоване, али да су воде биле хиљадугодишње, како их називају стручњаци, а да је када је реч о општини Обреновац извршена мобилизација јединица војске и полиције…

Ministri-u-Skupstini

„Апсолутно је све било ангажовано“, рекао је Вучић и изразио захвалност људима који су спасили на хиљаде људи, а неретко трпели и непријатности, псовке, ударце…

„У само две ноћи више од 4.500 људи из Обреновца је евакуисано“, рекао је Вучић и додао да је све рађено руководећи се информацијама РХМЗ, „Србијавода“, „Београдвода“.

Он је навео да је постојао и објективан проблем за који мора да се сноси одговорност , а за који може да сноси читава Србија, а то је да имамо 17 одсто исправних сирена у целој Србији, па је тако у Обреновцу радила само један сирена.

„То је био кључни проблем, иначе се реаговало најхитније“, рекао је Вучић и додао да нико не може да лаже да „нисмо дали све од себе и борили се за свој народ свим срцем и свом снагом“.

Вучић се истовремено захавлио свима који су дошли из иностранства и помагали у спасавању.

Он је навео да надлежни органи испитују могућу кривичну одговорност свакога у том ланцу, али и поручио да жели да се избегне да се на било који начин од природне катастрофе и елементарне непогоде прави било какво политичко питање.

Вучић је оценио да је ситуација била таква да је рађено најбоље што је могуће у датим околностима и подвукао да су сви представници међународне заједнице изразили дивљење за то како је држава реаговала на ову катастрофу.

„Надам се да ћемо из ове кризе изаћи као људи који имају визију и знамо како земљу да обновимо“, рекао је Вучић у парламенту.

Влада поштовала све законе

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да су представници државе, у реаговању на катастрофалне поплаве, показали велику посвећеност и љубав према земљи, те да су поштовани сви закони и подзаконски акти и да ће се кренути са великим еланом и снагом у обнову.

vucic-ministri

Вучић је навео да надлежни органи испитују да ли су сви у том ланцу то такође учинили.

Према његовим речима, поплаве су биле за владу велико искуство „сутра ћемо бити паметнији, на пример, што нико више неће правити проблем приликом евакуације“.

С тим у вези, Вучић је указао на пример Барича, који је евакуисан у року од два сата.

„Нажалост, морала је да нам се догоди велика трагедија да сви људи разумеју да морамо да слушамо одлуке власти“, истакао је Вучић.

Премијер је навео да је било много непријатних и тешких ситуација, које многи из власти, али и спасиоци нису заслуживали.

Тако је навео пример министра правде Николу Селаковића, који је нападнут због бујичних поплава у Крупњу, а који не може бити окривљен за то, али да је његов „посао да буде нападнут и када није крив“.

Вучић је оценио да је срамота оних који су тако реаговали, додајући да то није ни чудо, имајући у виду кроз колике патње и муке су прошли.

Премијер је позвао да се не измишљају приче о великом броју жртава, високим пећима у којима се спаљују и слично, наводећи да се тиме наноси огромна штета Србији и уносе мржња и бес.

„Не разумем шта је циљ тих прича“, рекао је Вучић.

На констатацију посланика Жике Гојковића да на челу општина треба да буду способни људи, Вучић је истакао да није било нити једног тренутка говора о политичким странкама, нити је у борби против поплава било дељења људи из општина на страначку припадност.

Вучић је навео да је похвалио људе који су добро обавили свој посао, али је указао да је било и оних који су лоше радили, и за које је било боље да нису били на челу локалних власти.

„Ово није била лака ситуација, и у њој се не снађе свако“, рекао је премијер.

vucic-ministri1

Гојковић је оценио да је ова катастрофа показала да је страначка трговина приликом избора градоначелника лоше решење, да су компромиси који се тада праве трули и засновани на интересима. Апеловао је на председнике партија да убудуће постављају људе који заслужују да буду на функцијама.

„Ако будем имао могућности као председник странке бавићу се тиме, али због обавеза надам се да ће други страначки органи то чинити“, одговорио је Вучић.

Гојковић је даље констатовао да је неодговорност према природи један од главних разлога што нам се ово десило и да треба да се извуку поуке, измени систем, који би жестоко кажњавао оне које угрожавају природу.

„У свакој општини постоји један део где је нелегално грађено, и зато није чудо какве последице имамо“, истакао је Вучић.

Гојковић је такође оценио да је олако пропуштена прилика за детаљнију расправу о служењу војног рока.

Држава ће помоћи угроженима

Вучић је одговарајући на питања и предлоге посланика Мирослава Маркићевића из Нове Србије за помоћ поплављеним подручјима и људима који су претрпели штете тиме да не плаћају, на пример, рачуне за струју годину дана или да им се смање неки порези… рекао да разуме ту намеру, али да није релано да се тако нешто догоди.

„Олакшаћемо људима, помоћи ћемо, али није реално да се држава одрекне свега онога што иначе прикупља“, рекао је Вучић и додао да је тај одговор непријатан или и незадовољавајући за многе, али да то неко мора да каже.

Премијер је навео да су усвојени прецизни критеријуми како и на који начин ће се вршити процена штете и како ће се она надокнађивати и поновио да ће држава све куће изградити, а за оштећене помоћи у обнови, такође ће помоћи пољопривредницима…

„Ми ћемо све путеве и јавне објекте да обновимо“, најавио је премијер, али је поручио и да струја мора да се плаћа.

Он је објаснио да ће бити попуста и олакшица, али да ако се једном направи преседан да се струја не плаћа да би се то могло дешавати надаље у недоглед и нико не би плаћао струју нити би се ико могао натерати да нешто плаћа.

Према његовим речима, држава ће за 75 до 80 одсто морати сама да нађе средства за обнову, а да ће остало стићи из стране помоћи.

Он је рекао и да постоји могућност да се за цео регион направи велика донаторска конференција, да на томе већ раде председник Србије Томислав Николић и француски председник Франсоа Оланд, а да „чује“ и да немачка канцеларка Ангела Меркел има неке идеје о томе, а о чему ће знати више 11. јуна после њиховог сусрета, што би Србији поправило шансе.

Вучић је поручио и да ће помоћ бити најбрже могуће доступна и почети да се реализује и подвукао да ће се за пет месеци обновити сви путеве, категорисане и некатегорисане, оштећене у поплавама.

aleksandar-vucic-novi-premijer-27-04-2014-6

Маркићевић је предложио и да се на сваку купљену паклу цигарета дода још пет динара које би ишле за поплаве чиме би могло, како је оценио, да се за три године скупи 250 милиона евра на шта је премијер рекао да повећање цене цигарета није лако јер се тиме не би усагласили наши највећи произвођачи БАТ, Фиилип Морис, који највише доприносе буџету.

Вучић је овом приликом, поручио и да ће бити решен проблем шверца дувана и цигарета.

Вучић је саопштио и имена страдалих. Вучић је рекао да је 809 људи пријављено да су нестали, а од њих је 18 страдало, а четворо и даље нису пронађени.

Тако је одговорио на једно од питања која је постављао Зоран Живковић, посланик Нове странке.

Живковић је питао Вучића и зашто је поплављена Колубара (мислећи на копове) и ТЕНТ.

Вучић је одговорио да се поставља питање зашто они нису осигурани од поплава.

– Зато што диреткор из ДС првог марта 2012. није хтео да потпише полису осигурања. И зато сада имамо проблем да наплатимо штету. Верујем да он није очекивао да ће се ово догодити,  и да су били у питању финансијски разлозуи, али се надам да ће он бити испитан – рекао је Вучић.

Он је рекао да се нада да је то коначни број, али да је и даље 8 посто територије у Обреновцу под водом.

Премијер је синоћ најавио да ће данас и сам присуствовати седници Скупштине, на којој посланици постављају питања влади.

Вучић је синоћ за РТС рекао да ће бити одржана и ванредна седница парламента,

на којој ће бити представљен владин извештај о катастрофалним поплавама које су погодиле Србију када тај извештај буде завршен, а тај документ требало би да буде готов наредног уторка или среде.

Пословник о раду парламента предвидео је да сваког последњег четвртка у месецу парламентарци имају могућност да од министара и премијера добију одговоре на све теме које их занимају.

Вучић Живковићу : Док сам ја радио, ви сте се хвалили лимузином

Вучић је одговорио да се поставља питање зашто они нису осигурани од поплава.

– Зато што диреткор из ДС првог марта 2012. није хтео да потпише полису осигурања. И зато сада имамо проблем да наплатимо штету. Верујем да он није очекивао да ће се ово догодити,  и да су били у питању финансијски разлози, али се надам да ће он бити испитан – рекао је Вучић.

Вучић је рекао Живковићу да је његова власт одговорна за ТЕНТ и Колубару.

– Док сам ја 18. маја обилазио 7 општина и радио 22 сата, ви сте се хвалили својом новом лимузином – рекао је Вучић Живковићу.

Лидер Нове странке му је рекао да је 2004. постао највећи критичар ДС који је 2008. основао СНС.

– Како сте након смене власти бројали службене аутомобиле и спајалице, тако сте могли и да проверавате полисе осигурања – навео је Живковић.

“Нема исправних сирена”

Вучић је рекао да је што се тиче људских живота постојао један објективан проблем.

– Постоји свега 17 одсто исправних сирена у Србији. У Обреновцу је радила само једна – навео је премијер.

То је био кључни проблем, додао је премијер. Он је навео да чим су се огласиле сирене,  државне службе су реаговале у року од 90 минута.Вода је почела да плави у 3, 15 те ноћи када је поплављен Обреновац, навео је премијер.

– Сектор за ванредне ситуације послао је превентивно упозорење 12. маја, а обилне падавине су почеле 14. маја. 13 маја састав ватрогасноспасилачке јединице стављене су у приправност. Све снаге су биле мобилисане, сви су били упућени у Обреновац – рекао је Вучић.

Вучић је синоћ за РТС рекао да ће бити одржана и ванредна седница парламента,

на којој ће бити представљен владин извештај о катастрофалним поплавама које су погодиле Србију када тај извештај буде завршен, а тај документ требало би да буде готов наредног уторка или среде.

Пословник о раду парламента предвидео је да сваког последњег четвртка у месецу парламентарци имају могућност да од министара и премијера добију одговоре на све теме које их занимају.

– Све снаге које смо имали у ноћи када су дошле незабележене вода смо искористиле – рекао је Вучић и додао да су за две ноћи спасили 4.500 људи. Вучић је нагласио да су се све време руководили тиме што је саопштио Хидрометеоролошки завод, Србијаводе и Београд воде.

Почела седница Скупштине Србије

Почела је седница Скупштине Србије, на којој ће председник Владе Александар Вучић и чланови одговарати на посланичка питања.

Премијер је синоћ најавио да ће данас и сам присуствовати седници Скупштине, на којој посланици постављају питања влади.

Вучић је синоћ за РТС рекао да ће бити одржана и ванредна седница парламента, на којој ће бити представљен владин извештај о катастрофалним поплавама које су погодиле Србију када тај извештај буде завршен, а тај документ требало би да буде готов наредног уторка или среде.

Пословник о раду парламента предвидео је да сваког последњег четвртка у месецу парламентарци имају могућност да од министара и премијера добију одговоре на све теме које их занимају.

(РТС-Блиц-Танјуг)