Прочитај ми чланак

Александар Вучић – пасионирани гробар српских институција

0

На данашњи дан 8. новембра 2006. године, проглашен је Устав Републике Србије познат и као Митровдански устав. У то време, његово доношење било је плод компромиса свих релевантних политичких странака, оцењен је као модеран и предвиђано је да ће трајати деценијама. Једна од најважнијих тачака како тада тако и данас је преамбула којом је истакнута посебан значај чињенице да је „Покрајина Косово и Метохија саставни део територије Србије, да има положај суштинске аутономије у оквиру суверене државе Србије и да из таквог положаја Покрајине Косово и Метохија следе уставне обавезе свих државних органа да заступају и штите државне интересе Србије на Косову и Метохији у свим унутрашњим и спољним политичким односима“.

Упркос томе што је главни заговорник на тај начин срочене преамбуле била Српска радикална странка чији је тадашњи генерални секретар био Александар Вучић, управо је он након своје проевропске трансформације постао не само главни заговорник промене Устава, већ и човек који је свакодневно прекорачује Уставом прописане надлежности председника Републике и узурпира надлежности свих других државних органа и институција.

Самозвани, „најбољи студент Правног факултета“ је приликом преузимања председничке функције, над Мирослављевим јеванђељем, свечано положио заклетву која гласи: „Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности“. Међутим, брзо је увидео да је лакше владати без икаквих ограничења, па је одлучио да Устав сахрани заједно са свим другим институцијама. Да је Вучић лажни патриота, потврдио је безброј пута јавно тврдећи да „Србија на КиМ од 2008. године, нема ништа“ али и потписивањем противуставних Бриселских споразума којима се недвосмислено крши наш највиши правни акт.

Са бруталним кршењем Устава Вучић је наставио и у Вашингтону где је отворено показао свој слугерањски дух потписујући све што су му ставили под нос, да би на крају са сузама радосницама у очима, попут правог индијанца, обавестио нацију да земљу својих предака није продао бадава већ да је од великог белог поглавице Трампа заузврат добио пенкало и кључеве његовог вигвама.

Вучић је драстично прекршио Устав и када је јесенас, после јунских избора и именовања мандатара, саопштио да ће нова Влада трајати највише годину и по, иако председник Републике никако не може својевољно да одређује рок трајања мандата Владе.

Иако је због лоших резултата са много моћније премијерске функције практично побегао на положај председника републике, вршење дужности у оквирима прописаних надлежности које обухватају пријем страних амбасадора, давање помиловања и потписивање закона, Вучићу је од почетка било сувише монотоно. Стога је одлучио да узурпира послове свих министара, правосудних органа, директора јавних предузећа, власника и уредника свих медија, па чак и главног епидемиолога.

Упркос свим функцијама које неовлашћено обавља сигуран сам да историја Александра Вучића неће памтити ни по једној од њих већ као пасионираног гробара српских институција.

У Београду,                                                                              Покрет Љубав Вера Нада

8.11.2021.                                                                                 Немања Кнежевић