Прочитај ми чланак

Александар Вучић: Многи ће променити став о Србији после мог говора у СБ УН

0

Први потпредседник Владе и министар одбране Александар Вучић изјавио је вечерас, уочи обраћања пред Саветом безбедности УН, да је Србија посвећена европској будућности и регионалној стабилности, али да жели правду и да захтева да они који су починили злочине над Србима без изузетка одговарају.

„Верујемо да ће многи у свету имати другачији став према Србији када чују данашњу расправу и много аргумената који говоре о томе да је Србија све урадила, да они који су припадали њеном народу и који су са територије наше државе одговарају за злочине, а да је све што ми тражимо да за почињене злочине над српским народом одговарају представници других народа и држава и то без икаквог изузетка“, поручио је Вучић, а саопштило Министарство одбране.

Нагласивши да је Србија потпуно посвећена европској будућности и регионалној стабилности и миру, он је нагласио да Србија жели правду за себе какву имају сви други.

„Желимо да се међународно право поштује на просторима целе бивше Југославије, а да не важи само за један народ и да за остале народе или неке друге државе у региону та правда и право ни на који начин не важе“, казао је Вучић.

Он је додао да је посао Србије да укаже на огорчење које с разлогом постоји у српском народу и Србији због катастрофалних пресуда које су, како је рекао, мимо права и правде донете у Хашком трибуналу против хрватских генерала Анте Готовине и Младена Маркача, као и против Рамуша Харадинаја.

„Наш посао је да се боримо и за другачији и бољи статус који ће Србија имати у будућности и овде у УН, а надамо се и кад уђемо у ЕУ у њеним органима и телима“, поручио је Вучић.

Током посете Вашингтону Вучић ће се састати са министром одбране Леоном Панетом, затим саветником за националну безбедност потпредседника Бајдена Ентонијем Бликеном, замеником директора ДИА Дејвидом Шедом, као и шефом Бироа Националне гарде генералом Френком Грасом.

Поред тога, имаће низ састанака у Стејт департменту са државним секретаром Томасом Најдсом, замеником помоћника државног секретара Филипом Рикером и са помоћником државног секретара Бироа за наркотике и владавину права Вилијамом Браунфилдом.

Први потпредседник Владе ће у Сенату одржати предавање о европским интеграцијама Републике Србије, након чега ће се састати са сенаторима и конгресменима.

Током свог боравка у Америци, Вучић ће посетити Охајо, где ће се састати са командантом Националне гарде Дебором Ешенхрст и обићи њихов камп.

(Фонет-Танјуг)